Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Finanțelor, măsuri de susținere pentru IMM-uri: Garantarea unor credite, subvenționarea dobânzilor, amânare de la plata utilităților

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 martie 2020 Etichete: , , ,

Ministerul Finanțelor a aprobat un pachet de măsuri prin care vor fi ajutate IMM-urile după instituirea stării de urgență, în condițiile în care companiile se confruntă cu lipsă de lichidități din cauza suspendării sau restrângerii activității.

Sprijinul acordat companiilor constă în garantarea unor credite, subvenţionarea dobânzilor pentru aceste finanţări, facilităţi pentru companiile care întâmpină dificultăţi financiare, prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligaţiilor bugetare.

Credite garantate pentru IMM-uri

Potrivit actului normativ aprobat miercuri de Guvern, Ministerul Finanțelor va garanta până la 80% din valoarea finanțărilor acordate IMM-urilor, în limita mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, dar nu mai mult de 5 milioane de lei. În cazul creditele de investiții, valoarea maximă a finanțării este de 10 milioane de lei.

Pentru microîntreprinderi sau întreprinderi mici, statul va acorda garanții pentru credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, exclusive dobânzile, comisioanele și speze bancare aferente creditului garantat de stat în procent de maximum 90%. Valoarea maximă a finanțărilor va fi de 500.000 lei pentru microîntreprinderi și de 1 milion de lei pentru întreprinderile mici.

Totodată, dobânda va fi subvenționată de la momentul acordării creditului până la data de 31 martie 2021.

Amânare de la plata utilităților

De asemenea, pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW