Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Ministerul Finanţelor lansează începând de luni ultimele emisiuni de titluri de stat din 2022


Românii pot investi, începând de luni, 5 decembrie, în titluri de stat Tezaur și Fidelis la dobânzi de până la 7,80%, respectiv, 8,00% pentru titlurile Fidelis în lei, și 3,70% în euro, a anunțat Ministerul Finanțelor printr-un comunicat de presă. Acestea reprezintă ultimele emisiuni de titluri de stat pentru populație din anul 2022. 

Ministerul de stat emite periodic titluri de stat sub forma certificatelor de trezorerie și a obligațiunilor de stat în scopul finanțării deficitului bugetar și refinanțării datoriei publice.

Aceste emisiuni reprezintă o alternativă de economisire avantajoasă pentru români, având în vedere că suma investită și veniturile provenind din dobânzi sunt garantate integral de stat, iar sumele câștigate nu sunt impozitate.

Programul TEZAUR

Titlurile de stat Tezaur din emisiunea decembrie 2022 au:

  • Maturitate 1 an, rata anuală a dobânzii de 7,65%;
  • Maturitate 2 ani, rata anuală a dobânzii de 7,80%.

În luna noiembrie, titlurile de stat Tezaur au înregistrat dobânzi record, de 8,70% cu maturitate de un an și de 9,15% cu maturitate de doi ani.

Dobânzile din această emisiune au scăzut astfel cu 1,05%, respectiv 1,35% față de cele din emisiunea lunii noiembrie.

Valoarea minimă a unei investiții este de 1 leu și sunt în formă dematerializată.

Titlurile de stat Tezaur pot fi cumpărate exclusiv de persoane fizice, din orice sucursală a Trezoreriei Statului până pe 20 decembrie sau din sucursalele Poștei Române, până pe 19 decembrie în mediul urban sau 16 în mediul rural.

Acestea se pot cumpăra și online, până pe 19 noiembrie, de către persoanele fizice care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV). Puteți consula aici procesul de cumpărare online.

Toate veniturile obținute în urma investirii în titlurile de stat Tezaur sunt neimpozitabile.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri, adică finalul perioadei de subscriere.

Programul FIDELIS

De asemenea, de luni, 5 noiembrie, românii pot achiziționa tiluri de stat Fidelis, denominate în lei și în euro, prin intermediul băncilor partenere.

Titlurile de stat Fidelis în lei au:

  • Scadență de 1 an, rata anuală a dobânzii de 7,65%;
  • Scadență de 3 ani, rata anuală a dobânzii de 8,00%.

Titlurile de stat Fidelis în euro au:

  • Scadență de 1 an, rata anuală a dobânzii de 2,70%;
  • Scadență de 2 ani, rata anuală a dobânzii de 3,70%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În luna septembrie, titluri de stat Fidelis au înregistrat dobânzi de 8% pentru titlurile în lei cu scadența de 1 an, și dobândă anuală de 1,85%, respectiv 2,65%, pentru tilurile de stat în euro cu scadența de un an, respectiv doi ani.

Românii pot subscrie în titlurile de stat Fidelis până pe 19 decembrie prin intermediul băncilor BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Potrivit estimărilor Băncii Naționale a României (BNR), rata inflației va ajunge până la finele anului la 16,4%, în vreme ce anul viitor se va situa în jur de 12,4%.

(Sursa foto: Banca Națională a României)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com