Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministerul Educației vrea date numerice privind participarea profesorilor la greva generală

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 19 mai 2023

Ministerul Educației a anunțat vineri, 19 mai, că nu solicită și nu a solicitat liste nominale de angajați, inclusiv profesori și personal auxiliar sau nedidactic, care participă la greva generală începând de luni, 22 mai. Într-un comunicat de presă, Ministerul precizează că a cerut doar date numerice de la directori, astfel încât să poată monitoriza și organiza situația din școli pe perioada conflictului de muncă.

În comunicat se menționează că Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare județene și Inspectoratului Școlar al Municipiului București să furnizeze situația numerică referitoare la participarea angajaților din unitățile de învățământ preuniversitar de stat la greva generală anunțată de federațiile reprezentative din învățământul preuniversitar. Această solicitare a vizat exclusiv numărul participanților la grevă, fără a cere tabele nominale cu numele acestora.

Această informație vine după ce Ministerul a transmis o solicitare urgentă către școli, prin intermediul inspectoratelor, pentru a obține informații despre numărul de profesori și alți angajați care vor participa la greva generală din învățământ, programată să înceapă luni, 22 mai. Directorii unităților de învățământ au avut termen până vineri, ora 9, să completeze un formular, iar cifrele vor fi prezentate de inspectorii școlari generali într-o videoconferință cu reprezentanții Ministerului Educației, programată pentru vineri, ora 10, notează publicația specializată Edupedu.ro.

Ce au cerut profesorii pentru a nu intra în grevă generală

– Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

– Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

– Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

– Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Dacă profesorii nu vor ajunge la un acord cu Guvernul României, greva generală ar putea afecta derularea examenlor naționale.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW