Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Educației transmite suplimentarea bugetară la 588 milioane de euro pentru învățământul dual

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 18 decembrie 2023 Etichete: , ,

Ministerul Educației a transmis luni, 18 decembrie, că Guvernul a aprobat suplimentarea bugetară de la 338 milioane de euro la 588 milioane de euro pentru dezvoltarea învățământului dual. Astfel, vor fi dezvoltate 29 de campusuri în 8 regiuni de dezvoltare ale României.

Proiectul este inclus în componenta de educație a PNRR, având ca obiectiv dezvoltarea consorțiilor regionale și a campusurilor profesionale integrate. Proiectul a fost aprobat de Guvern prin Memorandum, potrivit sursei citate.

Programul vizează operaționalizarea campusurilor de învățământ dual și recredibilizarea majoră a rutei educaționale profesionale, prin interconectarea mediului privat la cel universitar, iar obiectivele subsecvente vizează creșterea unei nor generații de absolvenți care vor participa la diversificarea economiei, dată fiind varietatea ridicată de specializări la nivelul proiectelor eligibile pentru finanțare, respectiv: mecanică, electronică, telecomunicații, industrie alimentară, industrie hotelieră, tehnică medicală, informatică, industria de apărare, susține Ministerul Educației.

Structura campusurilor învățământului dual

 • unități de învățământ preuniversitar
 • unități administrativ-teritoriale
 • instituții de învățământ superior
 • operatori economici care asigură pregătirea practică a elevilor și studenților

Potrivit comunicatului, pentru prima dată în România se vor implementa inclusiv programe la nivel superior (licență, master, doctorat profesional), respectiv ISCED 6-8 și generalizarea învățământului profesional-dual preuniversitar începând cu anul școlar 2029-2030, prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Alte prevederi pentru dezvoltarea învățământului dual sunt:

 • dotarea unităților de învățământ tehnologice cu laboratoare de practică moderne
 • creșterea cuantumului burselor oferite elevilor ce urmează acest tip de învățământ
 • reforma planurilor-cadru și a programelor școlare, astfel încât ele să fie în strânsă legătură cu nevoile actuale ale pieței muncii etc.

Învățământul dual este o formă de organizare tripartită a învățământului profesional și tehnic, bazată pe un parteneriat contractual între operatorul economic, insituția de învățământ și entitatea administrativ-teritorială; implică încheierea de contracte individuale pentru pregătirea practică între operatorul economic și elev-părinte/tutore, în colaborare cu insituția de învățământ.

 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW