Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Ministerul Educației, anunț despre burse: Perioada de depunere a cererilor se extinde, bursele sociale se dublează

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 31 ianuarie 2022

Ministerul Educației, condus de Sorin Cîmpeanu, a venit luni seara, 31 ianuarie, cu precizări privind bursele elevilor. Cîmpeanu anunță că toți elevii care au beneficiat de burse sociale în primul semestru vor primi în continuare acest tip de burse, dar duble. 

Totodată, a fost extinsă perioada de depunere a cererilor de bursă cu 2 săptămâni, respectiv până la data de 14 februarie.

„Toți elevii care au beneficiat de burse sociale in semestrul I vor primi în continuare acest tip de burse, într-un cuantum dublat (de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună). Acestora li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei) față de valoarea valabila pentru anul 2021 (1.386 lei);

A fost simplificată lista documentelor doveditoare și s-a clarificat că în situația în care acestea au fost depuse în primul semestru pentru obținerea bursei sociale, își păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului școlar”, menționează ministrul într-un comunicat de presă.

De asemenea, el a explicat și ce elevi primesc bursă socială fără a fi condiționați de limite de venit:

„Beneficiază de bursă socială elevii orfani, elevii aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți (asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență).

Elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. Pentru acești elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit”.

Cîmpeanu a adăugat că „obiectivul permanent al Ministerului Educației este încurajarea, motivarea elevilor pentru învățare, dar și susținerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile”.

„Precizăm faptul că, fără excepție și fără întrerupere, începând cu anul 2011, bursele au fost acordate în fiecare an pe baza mediei generale din anul școlar precedent, cu excepția elevilor din clasa a V-a și din clasa a IX-a. Prin ordinul de ministru de reglementare a criteriilor pentru burse a fost instituită, în premieră, posibilitatea de acordare a burselor în primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a.

Pentru aplicarea unitară la nivelul tuturor școlilor și liceelor de stat din România și pentru a se asigura plata cuantumului minim garantat prin Hotărârea de Guverm 1.094/2021, Ministerul Educației va propune la proxima rectificare bugetară să-și asume responsabilitatea de plată a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul de stat, prin bugetul propriu al ministerului”, conchide comunicatul.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW