Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ministerul „de pe lângă” Guvern | Unde a greșit Vlad Voiculescu și ce nu trebuie repetat de viitorul șef de la Sănătate

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 15 aprilie 2021 Etichete: ,

Coaliția aflată la guvernare a fost clar zdruncinată de revocarea lui Vlad Voiculescu, unul dintre cei mai importanți miniștri, de vreme ce suntem în plin val trei al unei pandemii. Jocurile politice și-au produs efectul, însă erau ele posibile fără gafele de la Ministerul Sănătății? Nu cumva chiar MS a construit terenul pentru jocurile de culise, care l-au împins pe Cîțu spre decizia revocării? Reproșurile aduse fostului (deja) ministru nu sunt legate de măsurile concrete pe care le-a luat, ci de modul în care au fost puse în practică, atât de el cât și de echipa sa de la Ministerul Sănătății. Sub conducerea lui Vlad Voiculescu, ministerul a sărit dintr-un scandal în alt scandal. Sigur, unele pot și au fost întreținute politic, însă nu a părut că ministrul s-a chinuit prea mult să schimbe cursul. Din contră, de cele mai multe ori a dat senzația că se încăpățânează să nu o facă.

Premierul Cîțu a avertizat foarte clar, în seara tragediei de la Babeș, că se fuge de comunicare și asta trebuie să se schimbe. În loc să se întâmple așa, a fost fix pe dos. Nu degeaba sunt surse politice care spun că șeful Guvernului nu știa, de pildă, de ordinul MS prin care au fost schimbate criteriile de carantinare a localităților.

Ordinul-surpriză

De altfel, e și picătura care, cel puțin la nivel declarativ, a umplut paharul. Cum să afle premierul (și, totodată, șef peste gestionarea crizei sanitare), că se schimbă criteriile prin care o localitate se închide, din presă?

S-ar părea că Andreea Moldovan, secretarul de stat care a semnat ordinul de ministru în locul lui Voiculescu, nu l-a informat. „Surpriza” l-a deranjat pe premier, care a înclinat balanța spre revocare.

Atenție, însă, nimeni nu contestă (cel puțin până acum) schimbările de fond din ordinul Moldovan. Ori, ele sunt cele care contează, despre ele premierul ar fi aflat din presă. O măsură care, după cum explică mulți experți, ar putea fi foarte bună, a fost trântită de comunicarea care n-a fost.

În ochii cetățenilor pare că e Ministerul Sănătății „de pe lângă” Guvernul României, în loc să fie parte din echipa care trebuie să treacă țara prin pandemie.

S-a băgat peste

În weekend, când amândoi aveau anunțate declarații de presă, Vlad Voiculescu a început să vorbească peste premier.

Cu voie sau fără, pentru a transmite un semnal sau nu, gafa e de proporții. Un ministru nu intră peste premier (se aflau în locuri diferite) decât într-un caz de forță majoră. Dar majoră!

În seara tragediei din tirul ATI, premierul anunță declarații, le începe și, iar: Voiculescu reacționează pe Facebook. Iar aproape în paralel. Conferința de presă, însă, a organizat-o după 24 de ore.

Demisiile

Două plecări importante de la Ministerul Sănătății au atras și ele atenția asupra instituției. Prima – Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt, în martie.

La scurt timp a plecat și Răzvan Cherecheș, la puțin peste o lună de la numirea în funcția de consilier onorific al ministrului.

Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste). Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcția a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor (aceasta a fost situația în cazul meu). Nu consider că este cazul să rămân într-o funcție (chiar și una onorifică) dacă mă simt inutil”, a Cherecheș pe pagina sa de Facebook.

Serialul „masca”

Două episoade legate de masca de protecție au lovit puternic în imaginea lui Voiculescu. Primul, cel mai tare.

Fostul ministru a fost surprins în Parlament fără mască. Din acel moment, pentru opinia publică nici n-au mai contat explicațiile ulterioare. Amenda de la poliție cu atât mai puțin.

Iar după, înainte să facă declarații, a fost surprins tot fără mască. Sigur că pot fi găsite explicații care pot fi chiar pertinente, însă vorbim de cel care ocupa, atunci, funcția de ministru al Sănătății. Ori, ministrul Sănătății NU poate apărea fără mască.

Evacuarea din spital

Aproape de miezul nopții, pacienții de la Spitalul Foișor au fost evacuați pentru a face loc bolnavilor de COVID. Din nou, scandalul s-a axat pe „cum”, nu pe „de ce”. Nimeni nu contestă că e nevoie de locuri la ATI. Pacienții COVID au nevoie de aer, la propriu!

Dar modul în care a fost făcută transformarea spitalului a lăsat, iar, de dorit. În loc să fie protejați, pacienții evacuați au părut umiliți, scoși în stradă în țipetele unor protestatari (să îi numim așa) care au huiduit. Câți dintre pacienți au apucat să-și dea seama că nu ei sunt huiduiți, de fapt?

N-a știut ce scrie în ordin

O gafă (tot de comunicare, în special) este legată și de înmormântarea românilor răpuși de COVID-19. Vlad Voiculescu nu știa că în ordinal instituției pe care o conducea scrie că morții de COVID se înmormântează fără haine.

După ce a susținut că nu este adevărat în timpul unei conferințe de presă, a scris pe Facebook că-și cere scuze.

Indiferent cine va fi ministru, dacă nu va reuși să-și aducă partidul, coaliția ȘI CETĂȚENII de partea lui, nu va reuși. Într-un sistem aflat la pământ, oamenii nu au cum să aștepte minuni (deși sunt necesare). Dar trebuie să comunice, să comunice și să comunice. De trei ori pe zi, dacă e nevoie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW