Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul de Interne cere daune de imagine polițiștilor de la Secția 16, acuzați de tortură / Avocat: MAI consideră că oamenii legii sunt vinovați

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) s-a constituit parte civilă în dosarul polițiștilor de la Secția 16 din București, acuzați că ar fi torturat doi tineri, și le cere daune de imagine în valoare de 45.000 de lei, a declarat, pentru Main News, avocatul Adrian Cuculis.

E foarte interesant, eu am multe dosare în zona Poliției, dar niciodată până acum nu am văzut ca MAI să se constituie parte civilă în dosarul penal cu privire la daune de imagine, pentru că despre asta e vorba. Odată ce este depusă această cerere la instanța de judecată, putem să bănuim că MAI consideră, fără dar și poate, că polițiștii respectivi se fac vinovați de ce s-a întâmplat acolo”, a explicat avocatul Adrian Cuculis, pentru Main News.

Adrian Cuculis a precizat că este vorba de primul dosar penal deschis pe numele polițiștilor de la Secția 16, trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Mai vin dosare din urmă pe numele acestor polițiști, pentru că nu au fost conexate dosarele, pentru a fi trimise în judecată cât mai repede”, a adăugat avocatul.

Context

Potrivit anchetatorilor, la data de 1 septembrie 2020, în jurul orei 01:45, agenţii de la Secţia 16 au organizat un filtru în zona străzii Calea Şerban Vodă din Capitală, context în care au fost abordaţi de doi tineri care le-au reproşat că nu poartă măşti de protecţie în plină pandemie de COVID-19.

Drept răspuns, şase dintre poliţişti, având asupra lor armamentul din dotare, l-au încătuşat pe unul dintre tineri şi l-au băgat într-o dubă, după care l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde l-au bătut şi torturat.

În locaţia respectivă, trei dintre agenți au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor.

În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie, deşi nu au participat în mod activ la aplicarea loviturilor, au urmărit impasibili agresiunile la care persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora. Totodată, unul dintre agenți a supus victima unor tratamente degradante. După ce l-au torturat, poliţiştii l-au abandonat pe tânăr pe un teren viran.

În acelaşi timp, alţi doi poliţişti l-au lipsit în mod ilegal de libertate pe celălalt tânăr, în intervalul 01:45 – 02:00. Astfel, susțin anchetatorii, după ce l-au încătuşat, tânărul a fost încuiat într-o autospecială, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, după care au pulverizat spray lacrimogen în habitaclul autoturismului. Ulterior, bărbatul a fost transportat fără vreo justificare legală în zona Zeţari din Bucureşti, unde a fost abandonat pe o stradă întunecată.

Pentru a crea aparenţa unui comportament violent al victimelor şi a justifica astfel conduita agenţilor de poliţie, unul dintre agenți a aplicat sancţiuni contravenţionale fiecăreia dintre victime. Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, un agent de poliţie din cadrul aceleiaşi secţii, acţionând în beneficiul unuia dintre agresori, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor şi tragerii sale la răspundere penală, precizează Parchetul.

Ambii tineri au murit la interval de trei săptămâni, în luna martie, însă anchetatorii nu au stabilit dacă există o legătură directă între decesul lor şi agresiunile exercitate de poliţişti. Primul ar fi murit din cauze aparent naturale, iar al doilea a fost găsit decedat în apartamentul unui prieten.

Sursă foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *