Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Apărării vrea să cumpere 18 drone Bayraktar TB2. Achiziția se ridică la 300 de milioane de dolari

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 septembrie 2022

Ministerul Apărării plănuiește să achiziționeze 18 drone Bayraktar TB2, potrivit unei solicitări care se află joi, 1 septembrie, pe ordinea de zi a ședinței Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. Achiziția se ridică la 300 de milioane de dolari.

Situația actuală a înzestrării Armatei Române cu echipamente militare impune adoptarea unor măsuri urgente, coerent aplicabile, care să asigure adaptarea sistemului de echipamente militare destinate înzestrării la noile condiții ale mediului de securitate”, se arată în solicitarea transmisă de MApN.

Concret, MApN va achiziționa „3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”.

Doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forțe beneficiare, la nivelul de performanță necesar și în termenul stabilit”, mai arată reprezentanții Ministerului Apărării.

Dronele Bayraktar, produse în Turcia, și-au câștigat popularitatea, cel mai recent, în timpul invaziei ruse în Ucraina, fiind folosite de forțele ucrainene cu succes pe parcursul mai multor misiuni.

Solicitarea a fost aprobată de Birourile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, notează Agerpres.

Comunicatul Ministerului Apărării

„Ministerul Apărării Naționale a solicitat, la începutul lunii august, aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atibuire a contractelor aferente achiziției a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave, în valoare totală, incluzând pachetul de suport, de 300 milioane USD, fără TVA.

Achiziția pentru care s-a solicitat aprobarea urmează a fi inițiată începând cu anul 2022, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2011 cu modificările și completările ulterioare, în funcție de existența posibilității de finanțare/ bugetare a acesteia.

Sistemele UAS ce urmează a fi achiziționate vor fi destinate Forțelor Terestre Române. Fiecare sistem include câte șase platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor (un total de 18 drone). Programul presupune și achiziția unui pachet de suport logistic inițial și a echipamentelor necesare de instruire și antrenament.

Prin această achiziție se are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, acest demers contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040 care prevede dotarea categoriilor de forțe și comandamentelor Armatei României cu echipamente militare și sisteme de armament care să asigure realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specific secolului XXI, cu mijloace care să asigure supraviețuirea structurilor militare în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere mărită de foc”

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW