Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Agriculturii vrea să prelungească cu trei luni plafonarea adaosului comercial la unele alimente. Alte 9 produse pe listă

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 20 octombrie 2023

Ministerul Agriculturii vrea să prelungească cu trei luni schema de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, cât și să extindă lista de produse cu carne tocată, usturoi, orez, bulion de roşii, cozonac, margarină, drojdie, smântână şi pere, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în transparență de către minister vineri, 20 octombrie. 

O altă măsură nou introdusă prin acest proiect vizează produsele agricole şi alimentare care intră vrac pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maxim 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii de gestiune. Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

„Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilităţile în locuinţe şi gospodării cresc şi, ţinând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum creşte, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderenţă achiziţia de alimente, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile”,

Câți bani dau românii pe mâncare

La 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a Guvernului care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi  și zahăr.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), pentru produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, o familie din România a cheltuit, în medie, 1.368 de lei, în ultimele trei luni. Veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul al doilea din 2023, în scădere cu 1% față de ultimele trei luni. Astfel, s-a înregistrat suma de 6.910 lei pe o gospodărie şi 2.770 lei pe persoană.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW