Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


„Minele din Marea Neagră, noua armă a lui Putin. De ce România nu se lasă intimidată”. Cum relatează presa internațională atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 august 2023 Etichete: , , , , ,

Rusia nu are motive să atace un stat NATO, nu are însă scrupule atunci când vrea să-și demonstreze forța în Marea Neagră, notează Deutsche Welle, într-o analiză despre ultimele atacuri asupra porturilor ucrainene, aflate în apropierea graniței cu România. 

Explozia de la Costinești, dar mai ales atacurile cu drone asupra Gurilor Dunării la distanțe foarte mici de teritoriul României, produc iritare la București. Președintele Klaus Iohannis le-a numit nu doar „inacceptabile”, ci și „criminale”. Există temeri că rușii ar putea greși țintele din cauza distanțelor mici dintre porturile dunărene ucrainene și localitățile autohtone. În plus, șerpuirile fluviului în apropierea vărsării sale în Dunăre desenează o graniță aproape imperceptibilă între Ucraina și România. E puțin probabil să apară astfel de erori și oricum nu pot fi prevenite”, apreciază sursa citată.

După cum Main News a mai relatat, România și-a pus la dispoziție infrastructura maritimă pentru ca Ucraina să exporte cereale pe Marea Neagră.

România a anunțat prin ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, că va accelera exporturile ucrainene pe fondul atacurilor recente ale Rusiei în zona Vestică a Mării Negre și la Gurile Dunării, astfel încât capacitatea de tranzit prin țară să crească de la două la patru milioane de tone în fiecare lună. La sfârșitul săptămânii trecute, oficiali importanți din SUA, UE, România și Republica Moldova s-au întâlnit în mod simbolic la Galați, oraș situat la mai puțin de 20 de kilometri de portul ucrainean Reni, pentru a discuta despre rutele alternative prin care pot fi scoase grânele din Ucraina, notează Deutsche Welle.

Presa bulgară: Minele din Marea Neagră sunt noua armă lui Putin, cu rol să inhibe transportul de mărfuri

Jurnaliștii de la Sofia au catalogat incidentul de la Costinești, generat de o mină marină, drept o „nouă” armă folosită de Putin pentru a bloca exporturilor. Autoritățile bulgare au transmis că au luat măsuri de securitate suplimentare în regiunea Mării Negre, pentru siguranța transporturilor maritime.

„În legătură cu informațiile primite cu privire la explozia unei mine marine în apropierea stațiunii Costinești de la Marea Neagră din România, Forțele Navale ale Republicii Bulgaria au întreprins acțiuni suplimentare de supraveghere antimine, pentru a asigura siguranța transporturilor maritime și prevenirea incidentelor”, au anunțat, luni seară, și de la Ministerul Apărării de la Sofia.

„Există un detaliu important aici. O sursă militară de rang înalt a comentat la acea dată pentru „Kapital” că minele găsite în apele teritoriale ale Bulgariei nu au fost efectiv activate. Acest lucru ne determină să credem că la acea vreme nu a fost un act direct de agresiune, ci mai degrabă un avertisment (evident că din partea lui Putin)”, notează publicația bulgară Kapital.

Analiștii militari consultați de Main News spun că atacurile lansate de Putin au la bază, de fapt, blocarea transporturilor ucrainene. Mai multe detalii, puteți citi aici.

Sursă foto: captură video 

Comentarii