Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu au raportat apariția unor drone în apropierea aeroportului

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 aprilie 2024 Etichete: , ,

Militarii de la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu au observat drone în timpul nopții de luni, în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu, conform declarațiilor reprezentanților MApN pentru News.ro. Acestea se presupune că erau de tip comercial și au zburat la viteze reduse și înălțimi mici. În consecință, Parchetul Militar a fost notificat.

Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, personalul de pază de la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu a raportat prezența unei drone în aer, în zonele adiacente Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”, în intervalul orar 22:30 – 00:30, iar ulterior au fost raportate încă două astfel de sisteme.

“Dronele, care au fost observate prin mijloace electronice, optice şi vizuale, au fost de mici dimensiuni, cel mai probabil de tip comercial şi au evoluat cu viteze mici şi la înălţimi reduse. Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menţinere a siguranţei în spaţiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situaţie. De asemenea, au fost aplicate, în repetate rânduri, contramăsuri de tip război electronic, contactul radar şi vizual cu ultimele două sisteme fiind pierdut în jurul orei 00.30”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

MApN a informat că Baza 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a notificat Parchetul Militar pentru a lua măsurile legale adecvate în astfel de circumstanțe. De asemenea, la nivelul unității militare a fost constituită o comisie de cercetare a incidentului, avându-l drept președinte pe șeful de stat major al Bazei 57 Aeriene.

“Reamintim că, în conformitate cu prevederile HG 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spaţiul aerian naţional, art. 5, alin. (1), lit. c), operarea oricărui tip de aeronavă, inclusiv cele fără pilot, în porţiunile de spaţiu aerian rezervat, segregat sau în zonele restricţionate se poate realiza numai în condiţiile autorizării accesului de către unitatea de trafic care efectuează controlul traficului aerian în zona respectivă. Nerespectarea acestor reguli constituie contravenţie, conform art. 11, lit. g), sancţionată cu amendă de la 5.000 la 9.000 de lei aşa cum este stabilit la art. 12, alin. 3 din acelaşi act normativ menţionat”, a mai transmis Ministerul Apărării Naţionale.

foto: Presidency

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW