Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Mii de tone de deșeuri, aruncate de bucureșteni în canalizare. Garda de mediu cere responsabilitate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2022 Etichete: ,

Bucureștenii aruncă o cantitate uriașă de deșeuri în canalizare, fapt ce creează o pare problemă stației de epurare de la Glina. Mii de tone de şerveţele umede, scutece, jucării, echipamente electrocasnice şi chiar carcase de animale au fost descoperite de angajații Apa Nova, instituția care se ocupă de administrarea stației. 

Comisarul General al Gărzii de Mediu, Aurelian Păduraru a efectuat marți, 27 septembrie, o vizită la staţia de epurare a apelor uzate Glina, în cadrul căreia a discutat cu reprezentanţii societăţii Apa Nova.

Potrivit Gărzii de Mediu, din discuții a reieşit ca una dintre marile probleme cu care se confrunta staţia este cantitatea uriaşă de deşeuri pe care bucureştenii la arunca în canalizare şi care nu ar trebui niciodată să ajungă acolo.

„De la mii de tone de şerveţele umede şi scutece (făcute în marea lor majoritate din plastic şi care nu se dezintegrează) până la cârpe, jucării, tot felul de echipamente electrocasnice şi chiar carcase de animale. Capete de porc sau chiar porcul cu totul, cai, o jumătate de oaie, nici o problemă. Ridică un capac de canalizare şi a a aruncat animalul cu totul, sau un frigider sau un covor, chiar şi o traversa de cale ferată. Nu mai punem la socoteală uleiuri, substanţe toxice, medicamente expirate, carburanţi, plăpumi, aparate de aer condiționat, carcase de televizoare, anvelope. Totul la canal. Numai că acest” totul” are un preţ şi încă unul foarte mare. Avarii, disconfort şi poluarea mediului”, a transmis Garda de Mediu.

Comisar general al Gărzii de Mediu a făcut un apel atât către cetățenii ce locuiesc în București și zonele limitrofe capitalei, să dea dovadă de responsabilitate atunci când folosesc canalizările şi să aibă un pic grijă de această staţie de epurare şi aşa subdimensionată.

„Atunci când deșeurile ajung în canalizare acestea blochează conductele de scurgere, materiile organice depuse pe conducte creează mirosuri neplăcute iar prin acumulare pot obtura canalele blocând fluxul de ape uzate sau chiar creând refulări. Toate acestea sunt poluări ale mediului care pot fi evitate prin simpla folosire a coșului de gunoi și nu a sistemului de canalizare. Puţină responsabilitate nu ar strica atunci când folosim canalizarea. Într-un final totul se răsfrânge asupra calităţii vieţii noastre”, a transmis Aurelian Păduraru.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW