România și Franța solicită Comisiei Europene amânarea aplicării acordului de liber schimb cu Mercosur

România și Franța au solicitat Comisiei Europene să amâne aplicarea acordului de liber schimb convenit de blocul comunitar cu Mercosur, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Potrivit documentului, miniștrii de resort ai celor două state, Florin Barbu și Annie Genevard, au convenit o declarație comună privind impactul înțelegerii asupra fermierilor europeni.
„În cadrul discuțiilor, ministrul Florin Barbu a propus o prorogare de cel puțin doi ani a aplicării Acordului MERCOSUR, pentru a permite statelor membre să realizeze o analiză detaliată a efectelor asupra competitivității agriculturii europene și asupra siguranței alimentare.
La rândul său, ministrul francez Annie Genevard a propus inițierea unei declarații comune de opoziție față de forma actuală a acordului, care să reflecte preocupările legitime ale fermierilor europeni”, se mai precizează în comunicat.
Inițiativa României și a Franței este susținută și de către Italia, Austria, Polonia și Ungaria, care și-au exprimat intenția de a adera la demers.
Mercosur este un bloc comercial din America de Sud, format din Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay și Bolivia.
În decembrie, UE a încheiat negocierile pentru un acord de liber schimb cu Mercosur. Totuși, pentru a putea intra în vigoare, înțelegerea trebuie să fie aprobată de către 15 din cele 27 de state membre ale UE, care să reprezinte 65% din populația blocului comunitar.
Franța este cel mai important stat membru care se opune încheierii acordului. În prezent, autoritățile de la Paris încearcă să găsească aliați la nivel european pentru a constitui o minoritate de blocaj și să prevină astfel intrării în vigoare a înțelegerii.