Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Mihai Fifor și Răzvan Cuc, chemați la DNA Timișoara, în dosarul șpăgilor de la PSD Arad/ Fifor: Am respectat legea întotdeauna, nu am nimic de ascuns

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 13 decembrie 2019 Etichete: , ,

Fostul ministru de Interne, Mihai Fifor și fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, sunt citați la DNA Timișoara pentru a fi audiați în dosarul șpăgilor de la PSD Arad.

Mihai Fifor a ajuns primul la sediul DNA, Răzvan Cuc fiind citat pentru ora 12:00.

„Sunt invitat în calitate de martor. (…)O să facem declarații la ieșire”, a spus Mihai Fifor, la intrarea în sediul DNA Timișoara .

La ieșirea de la audieri, Mihai Fifor a declarat că nu a avut niciodată nimic de ascuns și că nu are cunoștință de tot ce s-a întâmplat în dosarul șpăgilor de la PSD Arad.

„Era absolut firesc să răspund solicitărilor procurorului de caz. Nu am avut niciodată nimic de ascuns, am fost un om care a respectat legea întotdeauna. Vreau să spun cu toată fermitatea că nu am cunoștință de tot ce s-a întâmplat în acest dosar. Am încercat pe parcursul carierei mele să respect legea. Vreau să spun cu fermitate că sprijin activitatea DNA pentru că este foarte important ca lucrurile să fie analizate și lămurite așa cum prevede legea.

Sunt în continuare ferm decis să sprijin activitatea instituțiilor abilitate pentru că eu cred că este important să se finalizeze acest caz”, a declarat Mihai Fifor la ieșirea din DNA.

Știre inițială

Cei doi social-democrați au fost citaţi pentru a fi audiaţi în calitate de martori, potrivit Digi24.ro.

Mai multe persoane dintre cele implicate în dosarul șpăgilor au făcut referire de mai multe ori la cei doi demnitari, conform referatului întocmit de procurorii anticorupție.

Într-una dintre interceptările ambientale, fostul șef al DRDP Timișoara, Cristian Ispravnic, îi spune șefului Biroului de încasări Venituri din cadrul aceleiași instituții, că Răzvan Cuc ar fi făcut presiuni pentru concedierea lui Munteanu și angajarea altei persoane.

Context

Dosarul spăgilor de la DRDP Timișoara, în care trei parlamentari PSD au calitatea de suspecți, demonstrează faptul că domeniul transporturilor și punctele vamale din vestul țării sunt controlate politic de baronii locali.  Numirile în funcție se fac pe bază de relații și interese politice, iar angajații plătesc taxe de protecție lunare care se varsă în conturile Partidului Social Democrat, spun anchetatorii. Dosarul deschis DNA are multe încrengături și arată chiar că și președintele partidului se implica pentru „bunul mers al lucrurilor”.

Probe din dosarul DNA

Dosarul DNA vizează șpăgile încasate la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara. Procurorii au desfăşurat ancheta pe două paliere, unul prin care s-au făcut cercetări privind aşa-zisa “taxă de protecţie” a transportatorilor şi unul care a vizat modul în care se făceau angajările în structurile locale ale CNAIR.

DRDP Timișoara își desfășoară activitatea în partea de vest a țării, pe rază județelor Alba, Arad, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Timiș și are în administrare drumurile naționale și autostrăzile.

Florin Tripa, deputat PSD de Arad, Dorel Căprar- Deputat PSD de Arad și lider al filialei și Ioan Chisăliță, deputat PSD de Caraș-Severin, sunt suspectați că ar fi avut legături cu fapte de corupție desfășurate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara. Social-democrații au fost chemați, luni, la audieri. Înalta Curtea a luat hotărârea ca aceștia să fie cercetați în stare de libertate.

Urmăriţi penal în acelaşi dosar mai sunt şi Bogdan Munteanu,la data faptelor șef al Biroului Încasări Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, Ioan Ioromir Yamiska, controlor de trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac 1, Raul Ţinte şi Nicoleta Layarov, controlori de trafic în cadrul Agenției de Control și Încasare Moravița.

Procurorii anti-corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de luni, față de opt persoane, respectiv Cristian Ilie Ispravnic, director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene PSD, Cristian Horgea, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al organizației județene PSD, Elisabeta Miţulescu, angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, Cristian Dima, angajat în cadrul Agenției de Control și Încasare Nădlac II, Mircea Andrei Lucaciu, șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.), Patriciu Mirel Pascu, șef la Departamentului Juridic din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene a PSD, Vasile Alin Băeţan, inginer în cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, Anca Patricia Stoenescu, la data faptei șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad.

Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW