Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Mihai Fifor îl critică pe Florin Cîțu: Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna unui ministru al Finanțelor obișnuit să speculeze asupra monedei naționale

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 29 noiembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Fostul secretar general PSD, Mihai Fifor îl critică pe ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, acuzându-l că atacă speculativ moneda națională. 

„Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna unui ministru al Finanțelor obișnuit să speculeze, încă din perioada în care participa ca angajat al unei bănci, la atacuri asupra monedei naționale.

Același lucru se întâmplă și în ultimele săptămâni, domnul Cîțu conducând un nou atac asupra leului, de data aceasta în calitate de reprezentant al Statului Român.

În goana după senzațional, ministrul Finanțelor uită să le spună românilor câteva lucruri esențiale, legat de acel mult vânturat deficit bugetar, care a contribuit la prăbușirea leului în doar câteva zile.

Probabil aceasta a și fost intenția speculatorului Cîțu”, a scris Fifor, pe pagina sa de Facebook.

Mihai Fifor acuză PNL de manipulare

„Argumentele specialiștilor ne arată că suntem în fața unei manipulări grosolane a celor de la PNL, care se joacă cu stabilitatea economică și financiară a României, cu o nonșalanță de neimaginat.

În această situație, ar fi de pus câteva întrebări la care cei de la PNL ar trebui să răspundă:

  1. S-a negociat cu Comisia Europeană invocarea şi acceptarea clauzelor care să menţină deficitul ESA la sub 3% din PIB în 2019 și s-a acceptat să fie gonflat deficitul cash cu tot ceea ce însemna plată urgentă către companii, ca şi cum arieratele ar veni doar dinspre stat către privat?
  2. La rectificarea bugetară s-au acordat miliarde de lei rambursări de TVA, despăgubiri ANRP, fonduri de rezervă s.a. S-au făcut verificări analitice pe dosarele de rambursare la TVA, se pot prezenta situaţii exacte? Este acest proces concordant cu principiile prudenței și responsabilității fiscal-bugetare?
  3. Dacă erau găuri în buget, de ce nu s-a mai așteptat o lună plata avansurilor pentru anumite achiziții? Cine suportă declarațiile iresponsabile pe situația bugetară a României, care a dus la deprecierea consistentă a cursului de schimb, generând costuri de finanțare mai mari pentru stat și folosirea a cel puțin 600 de milioane euro din rezerva valutară a României pentru stabilizarea cursului de schimb?
  4. Cine acoperă sumele pe care milioane de români le plătesc în plus pentru credite, în urma deprecierii monedei naționale?”, a mai scris Fifor.

Sursă foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW