Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Miercuri se dă votul decisiv pentru Cabinetul Cioloș. Care sunt șansele ca Guvernul să fie învestit de Parlament

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

Votul pentru învestirea Guvernului Dacian Cioloș are loc miercuri, 20 octombrie. Potrivit aritmeticii parlamentare, șansele ca acest Cabinet să fie învestit sunt destul de reduse. Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului începe la ora 10:00.

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, va prezenta programul și lista Guvernului, apoi vor avea loc dezbateri. Ulterior, parlamentarii vor da votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.

Potrivit aritmeticii parlamentare, șansele ca Executivul Cioloș să fie învestit sunt minime, în condițiile în care doar 80 de voturi sunt sigure – cele ale parlamentarilor USR. Pentru a primi încrederea Parlamentului, Dacian Cioloș are nevoie de 234 de voturi. PNL, PSD și UDMR s-au exprimat deja împotriva învestirii unui astfel de cabinet. Însă parlamentarii vor asigura cvorumul, pentru ca ședința să aibă loc.

Florin Cîțu, premierul demis, a anunțat marți, 19 octombrie, că Biroul Executiv al PNL a decis luni seară ca parlamentarii liberali să nu voteze guvernul Cioloș: „Decizia de vot a fost aseară în BEx, ne vom abține. Mâine vom asigura cvorum, dar nu vom vota acest guvern”.

CITEȘTE ȘI Florin Cîțu acuză USR că nu va mai aloca 2% din PIB pentru Ministerul Apărării

Același va fi cazul și pentru parlamentarii UDMR. „Am avut o şedinţă a grupurilor reunite de la Senat şi Camera Deputaţilor, unde am luat următoarea decizie: vom fi prezenţi în sală, la dezbateri şi la vot, dar nu vom vota. Vom fi prezenţi, dar nu vom vota – aceasta este decizia UDMR-ului”, a declarat, pentru Agerpres, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond.

Nici social-democrații nu susțin un Guvern condus de liderul USR, după cum au precizat mai multe voci din partid în ultimele zile, inclusiv Marcel Ciolacu, președintele PSD. Și reprezentanții AUR au spus că nu vor vota pentru învestirea Cabinetului Cioloș

În actuala legislatură, sunt 466 de deputați și senatori, astfel: PSD are 157 de parlamentari, PNL – 134, USR PLUS – 80, AUR – 47, UDMR – 30, iar Minoritățile – 18.

Context

Dacian Cioloș, prim-ministrul desemnat de președintele Klaus Iohannis, a depus luni, 18 octombrie, în Parlament lista miniștrilor propuși și programul de guvernare.

„Am depus astăzi a listă de miniștri pentru un guvern monocolor USR. Avem nevoie de oameni care să își asume măsuri dificile. suntem într-un moment în care nu ne mai permit să pierdem nicio secundă. În situații excepționale este nevoie de măsuri excepționale. Avem nevoie de măsuri pentru criza sanitară. Am avut onestitate de la început, fără să facem jocuri politice. Nu avem nici cea mai mică intenție să deschidem o confruntare politicianistă în Parlament”, a declarat Dacian Cioloș.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Care sunt prioritățile Guvernului USR. Programul de guvernare al Cabinetului Cioloș

Marți, 19 octombrie, miniștrii propuși au fost audiați în comisiile de specialitate. Vezi AICI cum au decurs audierile miniștrilor propuși, unde s-au dat avize negative pe bandă rulantă.

Lista miniștrilor propuși de USR, în Guvernul Cioloș

Ministrul Finanțelor – Dragoș Pîslaru

Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica

Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – George Cățean

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Mihai Goțiu

Ministerul Justiției – Stelian Ion

Ministerul Apărării Naționale  – Nicu Fălcoi

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Ionuț Moșteanu

Ministerul Energiei – Cristina Prună

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Cătălin Drulă

Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Oana Țoiu

Ministerul Culturii – Iulia Popovici

Ministerul Tineretului și Sportului – Tudor Pop

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Monica Berescu

Ministerul Educației – Corina Atanasiu

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/miercuri-se-da-votul-decisiv-pentru-cabinetul-ciolos-care-sunt-sansele-ca-guvernul-sa-fie-investit-de-parlament/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/miercuri-se-da-votul-decisiv-pentru-cabinetul-ciolos-care-sunt-sansele-ca-guvernul-sa-fie-investit-de-parlament/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *