Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Metoda Loverboy, tactica principală în recrutarea victimelor traficului de persoane

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 24 februarie 2024 Etichete: , ,

Astăzi, de Dragobete, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a evidențiat că metoda loverboy reprezintă tactica principală în atragerea și recrutarea victimelor traficului de persoane. Potrivit ANITP, 74% dintre victime au fost recrutate de către indivizi cunoscuți, subliniind amploarea și complexitatea acestei probleme sociale. 

Dragostea falsă, folosită ca metodă de racolare a victimelor traficului de persoane, a  reprezentat una din  principalele instrumente de racolare a victimelor traficului de persoane în anul 2023.

În contextul semnificaţiei pe care o are data de 24 februarie-Dragobetele – ziua tradiţională a iubirii la români, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane aduce în atenţia  publicului o serie de recomandări privind  protejarea de impactul deosebit de dăunător pe care îl are aşa numita metodă de racolare loverboy”, a transmis ANITP.

„La primul contact, cele mai multe victime cunoşteau identitatea celui care le aborda (74 % din victime au fost recrutate de către persoane aflate în cercul de cunoştinţe, prieteni, vecini sau chiar rude), în timp ce numai 22 % dintre victime au fost recrutate de către persoane necunoscute.

Astfel, există situaţii în care victimele au fost recrutate prin metoda loverboy, însă, în acelaşi timp, primul contact cu recrutorul a avut loc prin intermediul unei aplicaţii de dating”, a mai spus ANITP.

Traseul traficanților de persoane

Conform experților de la ANITP, traficanții desfășoară o analiză meticuloasă a persoanelor din cercul lor de cunoștințe, investigând profilele lor pe rețelele de socializare. Atunci când identifică vulnerabilități emoționale, dificultăți financiare sau dorința vehementă de a scăpa de sub autoritatea părinților sau a tutorelor, aceștia adoptă brusc o atitudine îndrăgostită.

«Dragostea» îi cuprinde deodată şi traficantul începe să folosească toate armele seducţiei pentru a-şi convinge victima de sinceritatea sentimentelor sale. Cel mai uşor pentru traficanţi e să-şi demonstreze dragostea online. E cel mai ieftin şi poate încerca cu zeci de fete în acelaşi timp. Pentru victimă urmează sute de mesaje cu declaraţii, complimente, inimioare şi pupici. 

Este de altfel cunoscut că femeile devin receptive cel mai adesea la sunete, deci la declaraţii iar bărbaţii la imagini.

De aceea de multe ori, victimele îşi vor răsplăti admiratorii cu fotografii, iar traficantul va fi din ce în ce mai insistent să ceară din ce în ce mai multe şi din ce în ce mai sexy.

De multe ori aceste fotografii sau filmuleţe vor fi folosite pentru santajarea victimei, în special când vorbim de victimele minore. Fetiţele între 11-14 ani au fost cel mai adesea victimele unor astfel de abordări”, se mai arată în comunicatul oficial.

În efortul de informare și prevenire a acestei forme de exploatare, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a organizat, în 2023, 3.650 de evenimente dedicate prevenirii traficului de persoane, adresându-se unui număr de peste 246.500 de beneficiari, inclusiv elevi și tineri din centrele de plasament.

De asemenea, ANITP a lansat o amplă campanie online pentru sensibilizarea și informarea publicului, folosind platforme precum Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok și YouTube. Actualizând constant conturile sale pe aceste rețele, ANITP a furnizat informații despre activitățile de prevenire la nivel național, sfaturi pentru tineri și clipuri media realizate în colaborare cu influenceri cunoscuți. Aceste eforturi au avut un impact semnificativ, ajungând să atingă aproximativ 7.000.000 de persoane în cursul anului 2023.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW