Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Meteorologii au emis coduri galben şi portocaliu de val de căldură şi disconfort termic, până marţi

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 3 iulie 2022

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru zilele de duminiă, luni și marți, un cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. Totodată, pentru zilele de luni și marți, 4-5 iulie, va fi în vigoare un cod portocaliu de val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.

Astfel, începând de astăzi până marți, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade, conform ANM.

apoi, în zilele de luni (4 iulie) și marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Zonele vizate de codurile galben și portocaliu:

 

De asemenea, astăzi este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, până la ora 23:00.

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal și munte, precum și în Transilvania și local în Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp”, potrivit meteorologilor.

Concomitent, există și zone vizate de un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate.

„În zonele de munte și în nord-vestul Olteniei vor fi averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp”, explică ANM.

Vremea în București

Totodată, ANM a emis o prognoză specială și pentru Capitală, valabilă până la ora 21:00, marți, 5 iulie:

„Valul de căldura se va menține, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru fenomene asociate instabilității atmosferice va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade, iar cele minime de 18…21 de grade”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW