Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Mesajele transmise de președintele Klaus Iohannis și de premierul Florin Cîțu, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Franceze: De la debutul pandemiei de COVID-19, românii și francezii au arătat că solidaritatea există

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 iulie 2021

Președintele Klaus Iohannis susține că românii și francezii au dat dovadă de solidaritate, odată cu debutul pandemiei de COVID-19, și transmite că atașamentul pentru o Europă unită, sigură și prosperă se numără printre pilonii cei mai solizi ai legăturilor româno-franceze. 

Premierul Florin Cîțu a ținut să le mulțumească personalului medical din România și Franța pentru efortul depus în timpul pandemiei de coronavirus. 

Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au fost prezenți, miercuri, la recepția organizată cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Franceze.

Redăm, integral, alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent astăzi, alături de dumneavoastră, pentru a marca împreună Ziua Națională a Franței. 14 iulie reprezintă fundamentul Franței moderne și un moment crucial pentru Europa și lumea întreagă. Căderea Bastiliei la 14 iulie 1789, de care și la București ne amintește o stradă centrală ce poartă acest nume, a marcat, odată cu începutul Revoluției Franceze, apariția unor concepte care s-au răspândit în întreaga lume: statul de drept, libertatea, egalitatea.

Această sărbătoare reprezintă și o excelentă oportunitate de a reflecta asupra relațiilor noastre bilaterale.

România și Franța, legate printr-un Parteneriat Strategic puternic, se bucură de o prietenie de lungă durată. Avem o legătură înrădăcinată în istorie, pe care atât România, cât și Franța au știut să o întrețină și să o cultive – și care astăzi este orientată către viitor.

Apartenența la o istorie și o cultură comune, aprecierea și inspirația pe care elitele românești le-au găsit în relația cu Franța au ecou în reperele care ne facilitează azi dialogul și înțelegerea reciprocă. Și nu mă refer aici doar la dimensiunea instituțională a cooperării noastre, ci la multiplele legături umane stabilite la toate nivelurile societăților noastre.

În perioada complicată pe care am traversat-o de la debutul pandemiei de COVID-19, românii și francezii au arătat că solidaritatea există, că ea funcționează.

M-am bucurat să aflu că români – medici și directori ai unor centre medico-sociale din Franța – au fost decorați de statul francez pentru contribuția lor esențială în lupta împotriva pandemiei.

Doamnelor și domnilor,

Afinitățile dintre români și francezi se traduc în plan politic, în cel economic, cultural, precum și în cel universitar, creând un cerc virtuos al conexiunilor bilaterale.

Unul dintre elementele de substanță ale relației noastre este cooperarea economică. Franța reprezintă al patrulea partener comercial al României, cu schimburi comerciale de aproximativ 9 miliarde de euro înaintea pandemiei – un record absolut în evoluția relației bilaterale – și cu cifre ascendente în primele luni ale anului în curs.

Continuăm colaborarea și în domeniul cultural, valorificând succesul excepționalului Sezon România-Franța – la care doamna Ambasador a avut, de la Paris, o contribuție consistentă – prin marcarea comună a 140 de ani de la nașterea compozitorului român George Enescu. Astfel, Festivalul Enescu din acest an va sta sub semnul prieteniei româno-franceze. Genialul compozitor, cel care spunea că „în artă e important sa vibrezi tu însuți și să îi faci și pe alții să vibreze”, a știut să facă să vibreze și relația dintre România și Franța. Cu acest prilej, țin să salut inițiativele de diplomație culturală și diversele proiecte care se vor desfășura atât în România, cât și în Franța sub însemnul Anului Enescu.

Relația dintre țările noastre este profund marcată și de francofonia pe care o împărtășim. Acest liant este adânc înrădăcinat în istoria noastră, limba franceză fiind introdusă încă din 1776 în sistemul de învățământ din București.

Franceza rămâne și astăzi a doua limbă străină studiată în școli, iar România este principalul pol regional francofon, ca stat-far al francofoniei în Europa Centrală și Orientală.

Onorată asistență,

Printre pilonii cei mai solizi ai legăturilor româno-franceze se regăsește atașamentul ferm pentru o Europă unită, sigură și prosperă. România și Franța au o viziune comună despre importanța proiectului european și a politicilor Uniunii pentru bunăstarea noastră, a tuturor.

În prima jumătate a anului viitor, Franța va exercita Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și tot atunci se vor contura și primele concluzii ale Conferinței privind Viitorul Europei.

Aceste două momente oferă cadrul ideal pentru ca principii precum unitatea, solidaritatea, coeziunea, dorința de avansare a proiectului european să fie revalorizate, în beneficiul întregii Uniuni.

Dorim să lucrăm împreună pentru ca această viziune să se transforme în rezultate concrete, care să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni.

Doamnelor și domnilor,

Prietenia româno-franceză este puternică, iar parteneriatul nostru strategic este solid. Este de datoria noastră să adâncim această prietenie dintre popoarele noastre, să dezvoltăm și să aprofundăm parteneriatul nostru, în spiritul valorilor europene pe care le împărtășim. La mulți ani! Bonne fête nationale! Vive l’amitié franco-roumaine!”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Redăm, integral, mesajul premierului Florin Cîțu: 

„Este o plăcere să mă aflu astăzi aici pentru a marca Ziua Națională a Franței și pentru a vă transmite, în numele Guvernului român și al meu personal, cele mai călduroase felicitări și urări de succes.
Marcăm împreună 14 iulie, o zi cu încărcătură istorică deosebită, un moment de sărbătoare a națiunii franceze și, în același timp, un moment de celebrare a drepturilor omului, a democrației și libertății.
Parteneriatul Strategic dintre țările noastre rămâne un reper al prosperității și al securității noastre comune în spațiul euro-atlantic, o expresie a valorilor comune pe care le împărtășesc România și Franța. Salut faptul că Foaia de Parcurs aferentă Parteneriatului a fost actualizată la finalul anului trecut.
Legăturile noastre de prietenie și solidaritate au fost testate și în perioada crizei  generate de pandemia de COVID-19 care a afectat Europa și lumea întreagă.
În acest context, apreciez dorința doamnei Ambasador de a pune sărbătoarea de astăzi sub semnul unui omagiu adus personalului medical și de îngrijire care a fost în prima linie în lupta împotriva Covid-19.
Aș vrea să mulțumesc și eu personalului medical din România și din Franța, care a acționat în mod solidar pentru a salva vieți omenești. Salut și contribuția deosebită a medicilor români din Franța la acest efort comun extraordinar!
Stimați invitați,
Această pandemie ne-a pus în fața unei realități, aceea că „nimeni nu e în siguranță, până nu suntem toți în siguranță”. Revenirea la normalitate va însemna și este strâns legată de redresarea economică. Învingerea pandemiei, prin vaccinare, rămâne cea mai bună cale de urmat pentru economiile și societățile noastre.
Franța este un partener economic important pentru noi. Iar România este un loc unde merită să investești.
Parteneriatul economic româno-francez cuprinde sectoare strategice naționale, de la industria auto, la cea aeronautică sau domeniul energetic. Ne așteptăm la reluarea creșterii schimburilor economice, care să confirme tendința pozitivă a ultimilor ani. Semnalele din acest an sunt optimiste.
Doamnelor și domnilor,
În primul semestru al anului viitor, Franța va prelua Președinția Consiliului UE. Va fi un moment crucial pentru refacerea și repornirea societăților și economiilor noastre.
Contextul pandemiei a pus în evidență cât de importantă este coordonarea la nivel european pentru gestionarea mai rapidă și eficientă a crizei generate de coronavirus. România, alături de Franța, rămâne profund angajată acestui demers de coordonare consolidată.
Mă bucură faptul că împărtășim aceeași abordare privind importanța strategică a întăririi sistemelor de sănătate și creșterea cooperării pe palierul sănătății la nivel european.
România este pregătită să lucreze în acest sens și să sprijine viitoarea Președinție franceză pentru obținerea de beneficii concrete pentru toți cetățenii europeni, inclusiv prin concretizarea Uniunii Sănătății.
Cred că solidaritatea, element constitutiv al construcției europene, trebuie să fie, și cu această ocazie, în centrul efortului nostru. Aș adăuga aici și unitatea națiunilor, ca o condiţie a recăpătării încrederii cetăţenilor în Europa.
Sunt convins că legătura specială dintre țările noastre va servi atingerii acestor obiective și unei Europe mai puternice.
În încheiere, vreau să urez tuturor prietenilor noștri francezi «Bonne fête nationale»! Vă mulțumesc!”, potrivit Guvernului.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW