Mesajele transmise de politicieni de Ziua Internațională Anticorupție / Președintele Iohannis, criticat de internauți
9 Decembrie marchează în fiecare an Ziua Internațională Anticorupție, astfel că politicienii români au transmis mesaje cu această ocazie. Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se numără printre cei care au transmis mesaje cu această ocazie. Nici din partea Direcției Naționale Anticorupție nu a lipsit un mesaj cu această ocazie.
Iohannis, criticat de USR și internauți
Președintele Klaus Iohannis a scris, joi, pe Facebook, că țara noastră are nevoie de legi clare și drepte și s-a arătat convins că, atât timp cât ne sprijinim pe „toleranță zero față de corupție”, putem clădi un viitor mai bun.
„Corupția erodează societățile și încrederea în instituții, alimentează sărăcia, inegalitățile și, cel mai adesea, se manifestă prin deturnarea puterii publice și folosirea sa în interes personal sau de grup. România are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de instituții funcționale, care să poată lucra la capacitate maximă. Blamul societății, neacordarea încrederii și a votului unor politicieni corupți, atitudinea civică față de orice abatere de la standardele de integritate sunt aspecte la fel de importante. Rămân ferm angajat în dezvoltarea parcursului democratic al țării noastre și sunt convins că putem clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundația solidă a valorilor europene, pe dreptate și toleranță zero față de corupție”, a scris șeful statului pe rețeaua socială.
Postarea președintelui a strâns mii de comentarii, inclusiv de la Marian Godină, deputații USR Beniamin Todosiu, Radu Molnar și chiar de la organizația USR Tineret.
„Mare dreptate aveți! Poate îl întrebați pe dl ministru Lucian Bode ce are de zis despre cazul de la Strehaia că nouă, muritorilor de rând, nu ne zice nimic pe subiect”, a comentat Marian Godină.
La rândul său, Beniamin Todosiu a lăsat un comentariu ironic – „Cred că aveți niște discuții, pe tema corupției, foarte captivante cu frații din PSD”.
Nici mesajul organizației USR Tineret nu a fost mai prejos – „Sunteți foarte activ pe Facebook, domnule președinte. Vă mulțumim. Cuvintele rostite contează mult în aceste vremuri tulburi. Apropo, noua lege a educației, bazată pe proiectul România Educată, nu trebuia să fie adoptată acum 2 luni?”.
Radu Molnar i-a reproșat mai multe lucruri șefului statului, inclusiv că a refuzat mai multe propuneri USR. Totodată, parlamentarul l-a descris pe Klaus Iohannis drept protectorului sistemului corupt care conduce România de 31 de ani încoace.
„Domnule președinte, ați refuzat propunerile făcute de USR pentru repararea legilor justiției distruse de PSD. Ați refuzat numirea unor procurori șefi competenți și independenți. Și ați ordonat excluderea USR de la guvernare când ne-am opus PNDL, mecanismul principal de furt din banul public.
Și acum veniți să ne spuneți că susțineți lupta anti-corupție? Faptele sunt mai puternice decât vorbele. Și faptele arată că sistemul corupt care conduce România de 31 de ani încoace și-a găsit un protector în dumneavoastră”, a scris Radu Molnar la postarea președintelui Iohannis.
Nici restul comentariilor nu au fost pozitive, mulți cetățeni criticându-l pe Klaus Iohannis pentru că a fost de acord ca PNL să guverneze alături de PSD.
DNA: Corupția macină în continuare multe zone
Un mesaj cu această ocazie nu putea lipsi din partea parchetului anticorupție. DNA precizează că „slăbiciunea unui sistem economic și politic afectat de corupție și de lipsă de integritate se va reflecta întotdeauna în precaritatea vieții cetățeanului obișnuit”.
„Corupția macină în continuare multe zone ale societății noastre, iar deturnarea banului public frânează dezvoltarea societății, încurajează clientelismul și promovează nepotismul, perpetuează sărăcia în pături extinse ale societății. Într-un cuvânt, corupția riscă să amenințe întregul parcurs democratic al unei societăți”, punctează, în acest context, DNA.
Sursa citata menționează că, tocmai din acest motiv, combaterea corupției trebuie să rămână un obiectiv major nu doar al justiției penale, ci al întregii societății.
Mesajul integral al DNA poate fi citit aici.
Predoiu: Lupta anti-corupție va fi o prioritate a mandatului meu
La rândul său, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis, între altele, că „lupta anti-corupție va fi o prioritate a mandatului meu, aşa cum a fost şi în mandatele anterioare”.
„Continuarea luptei anti-corupție este o necesitate atât în România, cât şi în toate Statele Membre ale Uniunii Europene, este o condiție a asigurării spațiului de securitate, libertate şi Justiţie, este o condiție a garantării drepturilor şi libertăților tuturor cetățenilor europeni, a celor români implicit.
Corupția afectează în cel mai serios mod drepturile şi libertățile fundamentale ale cetățenilor, afectează operatorii economici care concurează loial, afectează interesul național al României.
De aceea, combaterea corupției este o politică de interes deopotrivă individual al fiecărui cetățean, de interes economic şi de interes național. De aceea, instituțiile de combatere a corupției, între care DNA rămâne o instituție cheie aflată în prima linie, trebuie sprijinite şi vor fi sprijinite fără rezerve de Ministerul Justiţiei, în cadrul competențelor legale ale ministerului”, a mai afirmat Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat al Ministerului Justiției.
Totodată, el a criticat existența Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), așa numita Secție Specială (SS).
„Existenţa unei „secții speciale” (SIIJ) care să se ocupe exclusiv de infracționalitatea în rândul magistraților trimite un semnal greşit societății, semnalul că justiția ar fi structural coruptă, semnal ce subminează încrederea în justiție şi constituie implicit un blam nemeritat pentru cvasitotalitatea magistraților care îşi desfășoară munca în mod corect şi profesionist.
Pe de altă parte, ideea că simpla existenţă a unei astfel de secții ar fi prin ea însăși o garanție a independenţei magistraților este greșită, atât timp cât unele dintre garanţiile independenţei ţin de statutul magistraților, iar altele sunt de ordin procesual, aşa cum sunt pentru toţi cetățenii, atât timp cât la debutul activității sale, SIIJ a demonstrat că, dimpotrivă, poate acționa chiar împotriva unor magistraţi incomozi, pe lângă retragerea controversată şi rapidă a unor recursuri în câteva cazuri de mare corupție.
În sfârşit, prin modul în care a fost concepută şi structurată această secție, reduce la zero capacitatea de a investiga fapte de corupţie în teritoriu, lipsindu-i procurorii specializați şi rețeaua teritorială necesară pentru acest demers anti-corupţie. Iată de ce o reformă se impune şi ea constă în realizarea obiectivului desființării sale, stabilit indubitabil prin programul de guvernare”.
Ciucă: Corupția este un fenomen complex
Și premierul Nicolae Ciucă a marcat această zi. El a declarat că „această zi ne aduce aminte de faptul că România are o obligație internațională, asumată ca stat democratic, să depună toate eforturile pentru a limita fenomenul corupției la nivelul societății”.
„În același timp, însă, această zi reprezintă mult mai mult pentru România, ca stat de drept membru al Uniunii Europene și al NATO.
Suntem o țară care a primit acum 30 de ani șansa de a lăsa în urmă un regim comunist criminal și de a se angaja pe drumul ireversibil al democrației occidentale.
Din acest motiv, lupta anticorupție în România nu este doar o obligație pe care trebuie să o îndeplinim, rezultată din angajamentele europene. Lupta anticorupție nu este doar un element al statului de drept, fără de care acesta nu ar putea exista. Lupta anticorupție nu este doar un ansamblu de legi și de instituții locale, naționale, regionale sau internaționale.
Lupta anticorupție este toate acestea și ceva în plus: o credință împărtășită la nivelul întregii societăți că drumul României nu poate exista în afara democrațiilor occidentale și a valorilor democratice europene și transatlantice.
Corupția este un fenomen complex, care afectează destinul și bunăstarea cetățenilor, activitatea companiilor, instituții și chiar state.
De aceea, lupta anticorupție trebuie să fie un răspuns colectiv, la care trebuie să participe întreaga societate, mediul de afaceri, organizațiile neguvernamentale, precum și toate instituțiile statului, în parteneriat cu organizațiile regionale și internaționale”, a mai precizat prim-ministrul, între altele, potrivit unui comunicat transmis de Executiv.
Foto: Administrația Prezidențială
Comentarii