Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Mesajele președintelui Iohannis și premierului Ciucă, cu prilejul Zilei Forțelor Terestre Române

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 25 aprilie 2022

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au transmis luni, 25 aprilie, mesaje cu prilejul Zilei Forțelor Terestre Române.

Șeful statului a precizat în mesaj că Forţele Terestre reprezintă una dintre cele mai importante categorii de forțe ale Armatei României, care desfășoară misiuni complexe, cu un rol esențial în asigurarea apărării și securității țării noastre.

Potrivit președintelui, militarii au o contribuție substanțială la imaginea internațională pozitivă a României în mediul aliat.

„Militarii din Forțele Terestre demonstrează o pregătire foarte bună, capacitate de adaptare rapidă şi eficiență în cadrul structurilor NATO. Datorită nivelului lor înalt de profesionalism, militarii noștri au o contribuție substanțială la imaginea internațională pozitivă a României în mediul aliat.

Ne aflăm într-un context de securitate complicat, rezultat al agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și se impun, așadar, măsuri speciale suplimentare, cu caracter strict defensiv.

La Summitul extraordinar al NATO din 24 martie, prin implicarea activă și susținerea țării noastre, s-au luat decizii ferme pentru consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele României a evocat, totodată, constituirea grupului de luptă al NATO în România.

„Una dintre cele mai importante decizii pentru România este cea privind constituirea unui grup de luptă al NATO în țara noastră, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic al Alianței, un demers care reflectă coeziunea, solidaritatea și determinarea aliate.

În ceea ce ne privește, România este și va continua să fie un important furnizor de securitate și stabilitate în Sud-Estul Europei, precum și la nivel euroatlantic.

Consolidarea capacității de apărare reprezintă o prioritate strategică pentru țara noastră, așa cum rezultă și din decizia de a crește cheltuielile pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB începând de anul viitor”, adaugă șeful statului.

Klaus Iohannis a punctat că rolul Forțelor Terestre este unul important în creșterea capacității operaționale a armatei noastre, fiind necesar un efort constant și susținut pentru instruirea intensivă și eficientă a unităților militare în condiții complexe, inclusiv în mediu aliat.

„Totodată, se va intra într-un proces accelerat de modernizare a înzestrării, astfel încât să poată fi îndeplinite cu succes misiuni dintre cele mai complexe. Forţele Terestre vor continua să aibă un rol semnificativ în consolidarea profilului strategic al României, participând inclusiv la misiuni din teatrele de operații din afara teritoriului țării noastre”, a mai adăugat, între altele, președintele.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a menționat că militarii Forțelor Terestre au fost întotdeauna la datorie și au răspuns întotdeauna prezent atunci când au fost chemați, oricare a fost misiunea pe care au avut-o de îndeplinit.

„S-au străduit permanent să se ridice deasupra cerințelor și așteptărilor și să demonstreze profesionalism și dăruire. Forțele Terestre au fost permanent o referință atât pentru celelalte categorii de forțe, dar și pentru națiune. La ceas de sărbătoare, onorăm sacrificiul militarilor care s-au jertfit în luptele împotriva celor care au atentat la independența României și îi punem la loc de cinste pe toți eroii căzuți la datorie în teatrele de operații din Europa, Africa sau Asia.

De asemenea, le arătăm recunoștință tuturor celor care au participat la exerciții și misiuni pe teritoriul țării noastre sau dincolo de frontiere și care au contribuit la îmbunătățirea imaginii foarte bune de care se bucură România printre aliați și parteneri”, se arată în mesajul șefului Executivului.

De asemenea, prim-ministrul a menționat că în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, rolul și locul securității naționale au intrat din nou în atenția publică.

„O apărare robustă nu se poate realiza decât cu militari foarte bine instruiți, dar și cu echipamente performante. Creșterea la 2,5% a bugetului Ministerului Apărării Naționale reprezintă, pentru militari, mai multă instruire, înzestrare mai bună și o logistică superioară, iar pentru români însemnă mai multă siguranță.

La ceas aniversar, vă felicit, dragi militari din Forțele Terestre pentru modul în care ați dus la îndeplinire toate misiunile încredințate, vă urez sănătate și împliniri în plan personal și profesional”, conchide mesajul.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW