Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Mesajele politicienilor de Paștele evreiesc / Iohannis: să reflectăm la semnificația parcursului poporului evreu spre libertate

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 15 aprilie 2022

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au transmis vineri, 15 aprilie, mesaje cu prilejul Sărbătorii Pesah (Paștele evreiesc). 

Pesah, una dintre cele mai mari sărbători ale calendarului iudaic, denumită și Sărbătoarea Libertății, marchează eliberarea evreilor din robia egipteană și ieșirea din Egipt a fiilor lui Israel.

În mesajele lor, cei doi oficiali au transmis urări de sănătate, pace și prosperitate Comunității Evreiești din România. Totodată, în lumina războiului din Ucraina, șeful statului a apreciat implicarea Comunității în gestionarea crizei refugiaților.

Mesajul lui Klaus Iohannis

„Cu prilejul Sărbătorii de Pesah, doresc să adresez felicitări conducerii și tuturor membrilor Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, însoțite de urări de sănătate, pace şi prosperitate.

Sărbătoarea de Pesah ne invită, an de an, să reflectăm la semnificația parcursului poporului evreu spre libertate, prin credință şi biruirea unor încercări dificile.

Pandemia de COVID-19 şi războiul din Ucraina ne îndeamnă să dăm proba solidarității, exemplul grijii şi iubirii pentru aproapele nostru. În acest context dificil, transmit aprecierea mea pentru felul în care întreaga Comunitate Evreiască s-a alăturat, cu generozitate şi responsabilitate civică, efortului național de ajutorare a vecinilor noștri aflați în suferință.

Fie ca Pesah să vă întărească în credință şi să ne apropie de triumful păcii.

Hag Pesah Sameah!”, a transmis președintele Klaus Iohannis, arată Administrația Prezidențială.

Mesajul lui Nicolae Ciucă

„Dincolo de semnificația istorică și religioasă a acestei sărbători, simbolistica ei scoate în evidență una dintre valorile care stau la baza societăților democratice de astăzi și pe care nimeni, sub niciun motiv, nu ar trebui să o pună în pericol: libertatea și dreptul oricărui om de a-și alege calea așa cum și-o dorește.

Cu ocazia Sărbătorii Pesah, le urez comunităților evreiești din România, conducerii Federației Comunităților Evreiești din România și evreilor din întreaga lume să se bucure de sănătate, pace și bunăstare.

Fie ca bucuria de Pesah să ne însoțească pe toți de-a lungul întregului an!

Hag Pesah Sameah!”, a fost mesajul premierului, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW