Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


Mesajele politicienilor cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Barna: Oricât de greu ne-ar fi azi, generațiilor dinaintea noastră le-a fost mai greu/Tăriceanu: Unirea nu se face doar o dată pe an/Ciolacu: Fac un apel către toate forțele politice

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 24 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Pe 24 ianuarie, românii sărbătoresc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. În această zi, acum mai bine de un secol și jumătate s-a produs Mica Unire, prin unirea Moldovei cu Țara Românească, prin numirea ca domnitor al ambelor principate a lui Alexandru Ioan Cuza. Cu acest prilej, politicienii au transmis mesaje în spațiul public în care urează la mulți ani românilor.

Dan Barna, președintele USR: „Unirea Principatelor a fost succesul uriaș al unei generații care a știut ce fel de țară vrea. Va rămâne întotdeauna un model de acțiune și rațiune politică care trebuie să ne inspire și să ne oblige să continuăm construcția unui stat modern și funcțional.

“Puterea și fericirea unui stat se află în puterea și fericirea mulțimii, adică a nației”, spunea Mihail Kogălniceanu. Cuvintele sale rămân valabile și astăzi.

Generația Unirii ne-a oferit o țară și un drum pe care să mergem. Oricât de greu ne-ar putea fi azi, niciun moment nu uităm că generațiilor de dinaintea noastră le-a fost mai greu și totuși au obținut atât de mult.”

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: „Uităm că Unirea nu se face doar o dată pe an și nu o celebrăm doar prin discursuri. Unirea trebuie să o facem fiecare dintre noi și în fiecare zi.(…)Unirea Principatelor nu trebuie să rămână doar pe hârtiile din Cancelarii. Ea trebuie să ajungă în lumea reală, prin autostrăzi care să facă adevărata unire, prin căi ferate rapide care să permită fluența persoanelor și mărfurilor, printr-o infrastructură care să aducă investițiile de care Moldova are atâta nevoie, la oameni care să aibă o viață mai bună.În fiecare an vorbim despre țara pe care am moștenit-o de la înaintașii noștri, despre curajul de care au dat dovadă, despre viziunea acestora. Anul acesta vă propun să ne gândim și la țara pe care ne dorim să o avem, să o construim acum și cum vrem să arate țara pe care vrem să o lăsăm celor ce vin după noi. Eu cred că România poate să fie mai mult decât este astăzi. România poate fi o forţă a Europei. Ne trebuie doar mai mult curaj şi determinare.”

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD: „Unirea trebuie făcută efectiv, și nu doar declarativ, în toate celelalte zile ale anului! România are nevoie de mai mult decât o sumă de bune intenții, rostite de două ori pe an. România are nevoie de proiecte concrete și de politici publice care să unească cu adevărat toate provinciile istorice. Atât din punct de vedere economic, cât și social și cultural.

Trebuie să ne gândim serios la acest lucru pentru că totul în jurul nostru evoluează. Societatea, la fel. Și nimeni nu mai are răbdare ca cei care decid să-și rezolve interesele mărunte și meschine. Nimeni nu mai vrea să asiste cu pasivitate la certuri politice, în timp ce prioritățile reale sunt lăsate întotdeauna pe locul doi. De aceea, fac un apel către toate forțele politice să facem un proiect de țară serios, care să fie pus în practică indiferent de cine se află la putere.(…)”

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: ,,Ne aflăm la 161 de ani de la un moment crucial al istoriei noastre – Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Acest act a marcat decisiv procesul modernizării societății românești și a fost posibil prin voință și solidaritate la nivel național, în ciuda contextului politic complex de la acel moment, mai ales la nivel internațional. De aceea cred că această zi trebuie să ne îndemne să reflectăm profund la perspectivele deschise României și la rolul țării noastre în plan regional, european și global.(…)

Acum, în 2020 constatăm că vocația diplomației române a rămas și trebuie să rămână în continuare sprijinirea eforturilor politice și administrative de modernizare și progres ale statului român, iar determinarea de a urmări îndeplinirea obiectivelor naționale, în prezent în context european și euro-atlantic, reprezintă linii directoare ale activității noastre.

Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, în calitate de diplomat și ministru al afacerilor externe, reafirm angajamentul Ministerului Afacerilor Externe de a continua să acționeze în mod strategic și cu maximă responsabilitate pentru a susține interesele României și a crește profilul țării noastre în plan european și internațional.”

sursa foto: Inquam Photos/Costin Dinca

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW