Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Mesaje de solidaritate transmise de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă de Ziua Internațională a Romilor

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 8 aprilie 2022

Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și Ministerul Afacerilor Externe au transmis vineri, 8 aprilie, mesaje de solidaritate cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor și a Sărbătoririi etniei romilor din România. 

În statele din Europa de Est, inclusiv în țara noastră, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei Romilor începând cu anul 1990.

Președintele României: Romii și-au dat viața pentru împlinirea marilor noastre idealuri

Klaus Iohannis a salutat valoarea culturală, dar și științifică, pe care cetățenii de etnie romă au adus-o României și contribuția lor la dezvoltarea societății noastre comune.

„Se cuvine să amintim faptul că romii au dat României un patrimoniu și tradiții valoroase, numeroase personalități în domeniul culturii, artelor și științei, care au contribuit la afirmarea identității proprii, dar și la diversitatea benefică a comunităților și omenirii în ansamblu”, arată Administrația Prezidențială.

Totodată, șeful statului a vorbit despre importanța incluziunii sociale și a condamnat rasismul.

„Sărbătoarea etniei romilor este un bun prilej de a aminti că,  din această perspectivă, emanciparea civică, socială și economică a romilor din țara noastră este un obiectiv comun, de mare importanță.

Romii, mult timp anonimi pentru istoria oficială, și-au dat viața pentru împlinirea marilor noastre idealuri, fiind însă victime ale violenței, urii și rasismului”, a continuat Iohannis.

Nicolae Ciucă:

Cu același prilej, premierul Nicolae Ciucă condamnă atitudinile discriminatorii motivate de rasă, etnie, naționalitate sau sex.

„Radiografia onestă a istoriei și asumarea greșelilor trecutului trebuie completate cu acțiuni de sprijinire și valorizare a tuturor cetățenilor acestei țări, indiferent de rasă, naționalitate, etnie, sex. Să ne amintim mereu că binele nu se atinge pe calea respingerii sau indiferenței”, a spus Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Prim-ministrul a adresat și criza umanitară generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, milioane de persoane, printre care și romi, fiind obligați să-și părăsească țara. Totodată, a apreciat implicarea voluntarilor romi în ajutorarea refugiaților.

„Îmi exprim întreaga apreciere pentru modul în care organizațiile și voluntarii romi din România s-au implicat și continuă să o facă în gestionarea crizei refugiaților, fiind adevărate exemple de solidaritate și umanitate.”

Premierul României a adăugat că, la nivelul Guvernului, se află în lucru o nouă Strategie națională de incluziune a romilor pentru perioada 2022-2027.

MAE reamintește obligația acordării protecției cuvenite tuturor refugiaților, indiferent de etnia acestora

Cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor, Ministerul Apărării Externe și-a reînnoit angajamentul de apărare a  drepturilor fundamentale ale tuturor cetățenilor români, indiferent de etnie.

„MAE va continua să susțină eforturile celorlalte autorități guvernamentale și ale societății civile din țara noastră în sprijinul integrării sociale a cetățenilor români de etnie romă și pentru accesul acestora la oportunități egale și participare echitabilă în toate domeniile vieții publice.”

În contextul invaziei țării vecine de către Federația Rusă și al crizei umanitare generată de refugiații sosiți în țara noastră, MAE reamintește obligația acordării protecției cuvenite tuturor refugiaților, indiferent de etnia acestora, în conformitate cu prevederile dreptului internațional umanitar.

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW