Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Mesaje cu oferte false de angajare, răspândite în România / Sfaturile experților în securitate cibernetică

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 martie 2022

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat luni, 14 martie, că utilizatorii din România primesc mesaje cu oferte false de angajare, metodă prin care atacatorii pot obține date personale și financiare de la potențialele victime.

Obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicația WhatsApp cu cei care se află în spatele numărului afișat”, potrivit unei postări pe Facebook a DNSC.

DNSC susține că infractorii cibernetici se folosesc de această metodă pentru a atrage potențiale victime să ofere date sensibile. Astfel, victimele vor fi puse în situația de a fi nevoite să deschidă conturi bancare pentru a participa într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea altor „clienți”.

Astfel, pe termen mediu există pericolul ca atacatorii să extragă nu doar date personale, ci și date financiar-bancare de la utilizatori”, se arată în postarea DNSC.

Sfaturile DNSC

  • „Verificați mereu sursa mesajelor și nu credeți orice ofertă venită pe mail, sms, platorme de mesagerie sau social media! Ofertele legitime de angajare nu vin prin sms și necesită un proces de recrutare mai complex și mai îndelungat decât o simplă conversație pe WhatsApp!
  • Evitați furnizarea de date sensibile – date personale, date de autentificare sau date financiar-bancare – în cazul în care vă sunt solicitate explicit prin astfel de mesaje nesolicitate.
  • Dacă o ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, atunci probabil aceasta este folosită ca momeală de atacatori.
  • Fiți răbdători și vigilenți atunci când întâlniți astfel de ‘oferte’ și analizați cu atenție detaliile, în special textul. Lipsa diacriticelor ar fi un prim indiciu. În plus, de cele mai multe ori, atacatorii vor folosi instrumente de traducere automată a textului din limba lor nativă, astfel că veți identifica lesne greșeli gramaticale, de sintaxă sau de exprimare, pentru că acel text nu este adaptat la rigorile limbii”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *