Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Mesaje cu ocazia Zilei Naționale a României, transmise de oficialii străini / Regiunea Mării Negre, menționată de reprezentanții SUA și Rusia

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 decembrie 2021

UPDATE Mesajul transmis de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia Zilei Naționale a României:

De Ziua Naţională a României, mulţumim pentru prietenie şi pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut şi le vom face împreună! Ne leagă trecutul istoric, ne leagă cultura comună şi limba română, iar în faţă avem un viitor care poate să ne apropie şi mai mult. O vom face prin oamenii care şi-au găsit rostul pe o parte ori alta a Prutului, prin investiţii reciproce, prin drumuri şi poduri. Dragă Românie, de ziua ta, îţi doresc să rămâi puternică şi generoasă. Să fii o voce distinctă în lume şi în Europa unită, şi un model de ţară pentru care democraţia şi bunăstarea oamenilor sunt fundamentale. Să mergem spre viitor împreună. La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Știrea inițială

Statele partenere ale României, și nu numai, au transmis, prin vocea unor oficiali, mesaje de „la mulți ani” cu ocazia Zilei Naționale de 1 decembrie. Regiunea Mării Negre a fost menționată în mesajele transmise de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și de ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin

În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale, aniversarea Marii Uniri(…)Ne mândrim să fim alături de România, în calitate de aliați NATO, să colaborăm pentru a depăși amenințările și provocările prezentului și viitorului, în regiunea Mării Negre și nu numai”, a transmis secretarul de stat Antony Blinken, potrivit unui comunicat transmis pe site-ul Ambasadei SUA la București.

Oficialul SUA amintește de vizitele efectuate de oficialii celor două țări și de anunțul președintelui Klaus Iohannis, referitor la reactorul de mici dimensiuni, ce ar fi un alt exemplu „grăitor de promisiune și potențial pentru o colaborare bilaterală mai strânsă”.

Urez poporului român „La mulți ani” de Ziua Națională, pace și prosperitate în anul ce urmează”, a adăugat Blinken.

Summit-ul de la Glasgow a fost invocat și în discursul ambasadorului Regatului Unit la București, Andrew Nobel.

La mulți ani România! Vă salut cu acest prilej a aniversării de 103 de ani după unificarea României din 1918. Pentru mine, ca ambasadorul britanic la București, am un prilej important și o onoare să fiu o parte dintre podul care unește țările noastre, dar mai avem un milion de cetățeni români în Regatul Unit care reprezintă parteneriatul nostru strategic. E o poziție cu multe provocări și multe păreri împărțite. La Glasgow am făcut un Summit care avea ca scopul combaterea problemelor climatice care există astăzi și pot fi mai grave în viitor. La mulți ani, vă doresc o sărbătoare foarte frumoasă”, a fost mesajul lui Andrew Nobel, postat pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii la București.

David Saranga, ambasadorul statului Israel la București, și Therese Hyden, ambasadorul Suediei la București, au transmis la rândul lor un mesaj cu ocazia Zilei Naționale.

Dragi români, mă bucur să celebrez alături de voi Ziua Naţională. România rămâne un partener foarte important al Statului Israel. Şi, împreună, privim cu încredere către un viitor mai luminos cu rezultate excelente. Poporul israelian vă transmite cele mai calde urări cu ocazia sărbătorii Marii Uniri şi vă va fi mereu aproape. La mulţi ani, România!”, a scris David Saranga, pe Facebook.

Dragi prieteni români, cu ocazia zilei naționale vă transmit cele mai sincere urări de bine și un viitor prosper și fericit. La mulți ani România!”, se arată în mesajul transmis de Therese Hyden, publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Suediei la București.

În mesajul postat pe Twitter, Comisia Europeană amintește că România face parte din UE încă din anul 2007.

Happy National Day, Romania! La mulți ani, România! Romania has been part of the European Union since 2007. Today we celebrate with @RCE Romania”, a fost unul dintre mesajele postate pe Twitter de Comisia Europeană.

Ambasadorul Federației Ruse la București susține că țara pe care o reprezintă este interesată să mențină relații „pragmatice de bună vecinătate, reciproc avantajoase,” cu România, menționând stabilitatea și securitatea din regiunea Mării Negre.

Sunt convins că reluarea unui dialog politic bilateral constructiv, respectuos reciproc și promovarea cooperării în diverse domenii, în special în cel economic, comercial și umanitar, ar satisface interesele fundamentale ale popoarelor țărilor noastre, care au interacționat în repetate rânduri în spiritul prieteniei și asistenței reciproce de-a lungul istoriei lor(…)Vă doresc sănătate, pace, prosperitate și succes în dezvoltarea țării voastre, inclusiv în depășirea dificultăților cauzate de pandemia de coronavirus, precum și a problemelor economice asociate acesteia”, se arată în mesajul transmis de Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW