Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Mesaj categoric al secretarului general NATO pentru Federația Rusă: Decizia legată de aderarea Ucrainei aparține Kievului și Aliaților

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 decembrie 2021

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis un mesaj clar Federației Ruse joi, 16 decembrie, când a declarat că oficialii de la Kiev și cei 30 de Aliați sunt singurii care pot lua decizii în legătură cu aderarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică.

Ajutorul acordat de NATO Ucrainei nu este o amenințare la adresa Federației Ruse(…)Decizia legată de aderarea la NATO aparține Ucrainei și va fi luată de autoritățile de la Kiev și de cei 30 de Aliați ai NATO, fără alte intervenții”, a declarat Jens Stoltenberg, într-o declarație de presă susținută la sediul Alianței din Bruxelles, alături de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski.

În acest sens, Stoltenberg a invocat Articolul 10 al Tratatului de la Washington, ce presupune că orice națiune europeană poate intra în NATO la invitația Alianței.

Am fost prezent la Summit-ul NATO de la București din 2008, când toți Aliații au fost de acord cu aderarea Ucrainei la NATO. Încă susținem acea decizie și orice decizie luată ulterior în acest sens”, a precizat secretarul general al Alianței.

Totodată, Jens Stoltenberg a punctat că, în acest moment, Ucraina trebuie să se concentreze pe reformele necesare pentru a atinge standardele Alianței Nord-Atlantice.

Mesajul secretarului general NATO vine în contextul în care Federația Rusă consideră că extinderea Alianței în Ucraina și ajutorul militar acordat autorităților de la Kiev reprezintă o încălcare a „liniilor roșii” stabilite de oficialii de la Kremlin.

Sursă foto: Nato.int

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW