Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Mesaj al profesorului din Cluj condamnat în China: Am trecut prin umilințe și torturi

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2020 Etichete: , , , , ,

Profesorul clujean, Marius Balo, condamnat la închisoare în China, a transmis un mesaj audio emoționant prin care povestește umilințele și torturile la care a fost supus în detenție.

Numele meu este Marius Balo, sunt cetăţean român, m-am născut în urmă cu 38 de ani în Cluj-Napoca, iar de 5 ani şi jumătate sunt întemniţat în Republica Populară Chineză la Shanghai, în inima raiului comunist. Am fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru acuzaţia de complicitate la fraudă contractuală, o infracţiune economică iniţiată şi pusă în executare de către 3 cetăţeni chinezi, care, în cunoştinţă de cauză, au fugit din ţară în exact ziua în care eu am fost arestat, fiind scăpaţi basma curată de către autorităţi”, îşi începe profesorul povestea, potrivit Mediafax.

Acesta spune că nu se sustrage de la partea sa de vină, susținând că a avut încredere în cetățenii chinezi care i-au spus că afacerea era perfect legală și legitimă.

Am fost lacom, pe lângă faptul că am fost un prost. (…) Doresc pe această cale să aduc un prinos omagiu şi recunoştinţă în primul rând bunului Dumnezeu pentru că m-a ocrotit şi m-a întărit în toţi aceşti ani, aşa încât teroarea acestui sistem aservit răului şi urâţenia acestui loc înfiorător nu au fost în stare să îmi sfâşie sufletul”, spune Marius Balo.

Profesorul a precizat că în august 2016, imediat după condamnarea sa, a trimis o cerere Ministerului Justiţiei de la Bucureşti, prin intermediul Consulatului General al României la Shanghai, prin care și-a exprimat dorința de a fi transferat în România pentru a ispăși pedeapsa.

Totodată, acesta a povestit și chinurile la care a fost supus în închisoarea comunistă și cum creșterea economică a Chinei este menținută de eforturile a milioane de întemnițați.

Din cunoştinţele mele, Codul Penal al fiecărei ţări din lume prevede ca un condamnat care a ispăşit două treimi din pedeapsă să devină eligibili pentru a fi eliberaţi. Fiecare ţară din lume, cu excepţia Chinei, unde se face tot posibilul ca pedepsele uriaşe să fie ispăşite în totalitate pentru ca ritmul infernal de muncă silnică la care sunt supuşi întemniţaţii, 7 zile din 7, minim 12 ore pe zi, să fie menţinut cu rigurozitate. Trendul uriaş de creştere economică a Chinei este menţinut prin eforturile supraomeneşti a milioane şi milioane de întemniţaţi, dezindividualizaţi, dezbrăcaţi de orice drept, sclavii roboţi trudesc zi-lumină în întunericul închisorilor comuniste (…) De-a dreptul înspăimântător este faptul că în cazul anumitor infracţiuni nu eşti automat eliberat la sfârşitul pedepsei şi cu câteva zile înainte de expirarea termenului de încarcerare eşti dus din nou în faţa judecătorului care, la recomandarea procurorilor trebuie să decidă dacă mai ai nevoie de timp să te reformezi. Bineînţeles că decizia este arbitrară, însă judecătorul are libertatea de a-ţi oferi ani suplimentari de pedeapsă, maximul admis fiind egalul pedepsei iniţiale dintr-o simplă lovitură de ciocan judecătorul poate oferi încă un maxim unei persoane, iar legea îi permite să facă acest lucru de trei ori la rând”, mai spune Balo.

Potrivit Mediafax, Ministerul Justiției a fost informat, joi, că autoritățile chineze i-au aprobat transferul Marius Balo, iar în urma acestei decizii, urmează ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în țară a profesorului clujean.

Acordul autorităților chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice și diplomatice ale Ministerului Justiției din România alături de Ministerul Afacerilor Externe. Astfel, Ministerul Justiției a corespondat cu omologii chinezi pentru obținerea documentației de transfer și a sesizat autoritățile judiciare române în vederea recunoașterii pedepsei aplicate de instanțele chineze. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea și transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curții de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităților române privind transferarea acestuia”, anunță Ministerul Justiției.

Sursă foto: Dreams Time 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW