Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Membru CSM: Este imperios necesară implementarea recomandărilor MCV/ Consiliul nu se află într-un moment bun din perspectiva funcționării

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 29 octombrie 2019 Etichete: , ,

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că este imperios necesară implementarea recomandărilor MCV și a explicat că principala cauză a situației grave din Consiliu o reprezintă modificările legislative care au mutat decizii foarte importante în mâinile unui grup restrâns de membri.

Mateescu: CSM nu este deloc într-un moment bun din perspectiva funcționării

Bogdan Mateescu susține că CSM nu se află într-un moment bun din perspectiva funcționării, având consecințe grave asupra îndeplinirii rolului său de garant al independenței Justiției la parametri acceptabili.

„CSM nu este deloc intr-un moment bun din perspectiva functionarii, cu consecinte asupra indeplinirii rolului sau de garant al independentei Justitiei la parametri acceptabili. Modul de lucru este extrem de greoi, unitatea diferita de masura pe care am perceput-o face extrem de dificila colaborarea, unele lucrari sunt prioritizate, discutabil, fata de altele(…)Da, CSM functioneaza, in opinia mea, la un nivel indepartat de asteptarile colegilor si ale societatii”, a declarat Mateescu pentru Ziare.com.

Membru CSM: Modificarile legislative atat de controversate si contestate pe buna dreptate, dar sustinute puternic de unii membrii CSM, au afectat competentele Consiliului

Întrebat cum s-a ajuns ca CSM să primească aviz negativ în Raportul MCV, în condițiile în care în anii trecuți era la capitolul premianți ai rapoartelor, Bogdan Mateescu a spus că modificările legislative controversate și contestate „pe bună dreptate”, dar cu toate astea, susținute puternic de unii membrii CSM, au afectat competențele Consiliului.

„Modificarile legislative atat de controversate si contestate pe buna dreptate, dar sustinute puternic de unii membrii CSM, au afectat competentele Consiliului ca intreg, mutand centrul decizional pe chestiuni foarte importante in mainile unui grup restrans de membri.

Aceasta este cauza esentiala, a fost afectat mult prea mult echilibrul intern. Plenul are de multe ori rol minimal. Unii membri decid de mai multe ori, fiind pusi in situatia de a-si cenzura propriile acte sau fapte, altii sunt mai degraba spectatori.

Iar cand unii membri din prima categorie, de acest prim rang, au fost perceputi a avea atitudini care depasesc cadrul normal de colaborare interna si externa, dezechilibrul s-a agravat si iata unde s-a ajuns”, a mai spus judecătorul.

Bogdan Mateescu, despre blocajul CSM: Există căi de depășire elegantă, ele țin de persoane și de ponderea pe care o are interesul magistraturii față de cel individual

Bogdan Mateescu a vorbit și despre numirea Adinei Florea în fruntea Secției Speciale, spunând că există căi de depășire elegantă a acestui blocaj, iar ele țin de persoane și de ponderea pe care o are sau nu o are interesul magistraturii față de cel individual.

„Inca o data: rolul CSM dupa „reforma” Comisiei Iordache este mai degraba decorativ in raport cu cel decisiv al comisiei de concurs la SIIJ formata doar din unii membri ai CSM (adica doamna judecator Savonea si alti 2 membri), la care m-am referit anterior ca „mini-plenuri”.

Plenul propriu zis, format din toti cei 19 membri, nu poate refuza persoana propusa de comisie, ci poate doar invalida procedura exclusiv pe considerente de nelegalitate. Cum ar spune unii, verifica mai degraba daca dosarul are sina.

Deci teoria prezentata public in sensul ca CSM numeste seful la SIIJ este gresita, in realitate un grup restrans de membri CSM a facut-o pe fond, adica un numar de 3 din 19.

Plenul verifica acele chestiuni formale precum semnaturile, dosarele, termenele din regulament, nu poate spune ca acel candidat castigator, declarat astfel de comisie, nu este potrivit. Plenul nu poate contrazice, potrivit legii, opinia comisiei conduse de doamna Lia Savonea”, a mai precizat acesta.

Membru CSM: Este imperios necesară implementarea recomandărilor MCV

Judecătorul a menționat că este imperios necesară implementarea recomandărilor MCV, inclusiv cea care cere dispariția imediată a Secției Speciale.

„In primul rand, cred cu tarie ca este imperios necesara implementarea recomandarilor. Sigur, daca vrem sa atingem standardele unui club select de state democratice si sa abandonam discursul arogant, de negare si respingere, doar aparent intemeiat pe un asa-zis patriotism, pentru ca pe fond altele par a fi realele motive”, a mai declarant Bogdan Mateescu.

Întrebat dacă este nevoie de o asemenea secție pentru magistrați în sistemul judiciar, ca garanție anti-abuz, Mateescu a răspuns cp raționamentul că secția ar fi singurul antidot al abuzurilor este „cel puțin eronat”.

„De altfel, in scurta sa existenta, SIIJ insasi a savarsit cel putin o fapta care poate fi calificata drept un abuz in sensul atat de rostit in ultima vreme: a luat o masura preventiva restrictiva de libertate, cu anumite interdictii (nemaiintalnite vreodata), impotriva unui magistrat roman fara a exista nicio proba, absolut necesara in procedura, fara a se intelege macar relevanta penala a unor fapte, iar asta nu o spun eu, a spus-o instanta suprema in mod definitiv. Ma refer exact la cazul Kovesi si doar la chestiunea masurii preventive, definitiv transata”, a mai menționat membrul CSM.

Așteptări de la viitorul ministru al Justiției

Întrebat ce așteptări are de la posibilul viitor nou ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, Bogdan Mateescu a răspuns:

„Asteptarile mele vizeaza ministrul Justitiei, oricare ar fi el. Si sunt multe, nu intru in detalii, nu imi permit sa fac agenda unui ministru, dar pot spune ca ele se circumscriu ideii de normalitate, atat din perspectiva reevaluarii cadrului normativ din Justitie, dar si din cea vizand rezolvarea nevoilor de resurse ale instantelor, toate acestea raspunzand interesului intregii societati.

Eu pot asigura pe oricare ministru al Justitiei si in limita atributiilor, de intregul concurs, cu buna credinta, transparent si asumat, pentru ca asa ar trebui sa se petreaca lucrurile si nu in mod obscur, pe ascuns ori in interes personal, pentru ca lucrurile sa se indrepte si Justitia sa isi recapete prestigiul in societate”, a încheiat Bogdan Mateescu.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW