Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Membrii CNADTCU au decis retragerea titlului de doctor a fostului rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 28 octombrie 2019 Etichete: ,

Membrii Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor (CNATDCU) au decis, la ultima ședință a Consiliului din 25 octombrie 2019 retragerea titlului de doctor a fostului rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, după ce au constatat că acesta și-a plagiat teza de doctorat.

Adrian Iacob poate contesta decizia CNATDCU în 10 zile de la comunicarea și publicarea hotărârii, conform Pressone.ro.

Ca urmare a emiterii deciziei de plagiat, în cadrul aceleiași ședințe a fost votată și excluderea lui Iacob din calitatea de membru al CNATDCU și din cea de vicepreședinte al Comisiei de Științe Militare.

Adrian Iacob, trimis în judecată

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, pe 18 septembrie, a fostului rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, dar și a fostului prorector, Petrică-Mihail Marcoci, fiecare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la șantaj. Potrivit anchetatorilor, cei doi l-au determinat pe fostul student Bărbulescu Gheorghe Adrian, să o amenințe pe jurnalista Emilia Șercan care ancheta mai multe cazuri de doctorate plagiate de la Academia de Poliție.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, Adrian Iacob și Petrică-Mihail Marcoci au determinat pe un fost student al unității de învățământ, Bărbulescu Gheorghe Adrian, să-i transmită mesaje de amenințare Emiliei Șercan, jurnalist de investigații, pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei.

Mai exact,  Iacob și Marcoci au profitat de diferența de vârstă, gradul profesional, precum și de recunoștința acestuia pentru că după absolvire a fost menținut în cadrul academiei și i-au cerut polițistului să cumpere mai multe cartele pre-pay și să îi trimită mesaje de amenințare jurnalistei. În același timp, i-au promis fostului student că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală.

Amenințarea jurnalistei Emilia Șercan

Același gen de solicitări au fost transmise și unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, dar acesta nu le-a dat curs.

Aceste demersuri vin după ce, Șercan a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi șefi ai unității de învățământ.

După trimiterea mesajelor de amenințare, Iacob și Marcoci l-au sunat pe Bărbulescu Gheorghe-Adrian folosind aplicații telefonice criptate sau prin intermediari, și i-au cerut să șteargă toate schimburile anterioare de mesaje, i-au indicat ce să declare organelor de urmărire penală și l-au asigurat că va primi o pedeapsă ușoară, dar și că va fi menținut în cadrul academiei chiar în situația unei condamnări.

Pentru că Bărbulescu Gheorghe-Adrian și-a recunoscut faptele, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei în vederea încheierii unui act acord.

Foto: Agerpres

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW