Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Membri USR, ironici la adresa lui Dacian Cioloș, după ce a demisionat din partid

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 31 mai 2022

Mai mulți membri ai USR au ironizat plecarea europarlamentarului Dacian Cioloș din partid, anunțată astăzi. Între cei care au comentat demisia fostului premier se numără deputatul Dan Barna (fost președinte al USR, înainte de fuziunea cu PLUS), primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, dar și deputatul Emanuel Ungureanu.

Contextul, pe scurt: Dacian Cioloș, Ramona Strugariu, Alin Mituță, Dragoș Tudorache și Dragoș Pîslaru au anunțat marți, 31 mai, că vor pleca din USR și că vor înființa un nou partid – „Reînnoim Proiectul European al României” (REPER).

Edilul din Sectorul 1 a scris pe Facebook că „în momentul în care alegi să fugi în plină luptă, în momentul în care îți abandonezi toți camarazii de pe front înseamnă că n-ai nici un REPER”, făcând aluzie la numele noii formațiuni politice.

Europarlamentarul a anunțat pe contul său de Facebook plecarea din USR PLUS, astfel că Emanuel Ungureanu i-a lăsat un comentariu cu un link la o știre despre Dacian Cioloș, care declara că este amic cu Victor Ponta, din 2015.

Sloganul partidului lui Cioloș – „Există o cale nouă. Există soluții. Există o Românie mai bună. Există un REPER” – a fost modificat de Dan Barna, într-o poză publicată pe contul său de Facebook – „Există o cale nouă. Există soluții. Există o Românie mai bună. Există un REPER: USR”.

Și deputatul Iulian Bulai a comentat demisia lui Cioloș El a menționat că nu o înțelege, dar îi urează succes, deși „PSD și PNL se bucură”.

„REPER (def) 1. Corp sau sistem de corpuri la care se raportează poziția unui corp fix sau mobil; semn sau obiect care ușurează orientarea sau care permite recunoașterea unui sistem tehnic.

Succes, Dacian Cioloş! Nu înțeleg această decizie, dar o respect! PSD și PNL se bucură de decizia ta!”, a scris Bulai pe rețeaua socială.

Context

Dacian Cioloș, Ramona Strugariu, Alin Mituță, Dragoș Tudorache și Dragoș Pîslaru au anunțat marți, 31 mai, că vor pleca din USR și că vor înființa un nou partid – „Reînnoim Proiectul European al României” (REPER).

„Îmi este imposibil să găsesc o formulă prin care să exprim pe de-a-ntregul ceea ce simt în aceste momente. Cu siguranță despărțirea de USR îmi lasă un gust amar și o uriașă cantitate de tristețe”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Fostul lider al partidului a anunțat că s-a alăturat unui nou proiect politic, REPER, inițiat alături de cei 4 europarlamentari care l-au urmat și care va rămâne în familia europeană Renew Europe, alături de USR.

„Politic poate părea un pariu, dar viața nu e doar politică, ci o cursă lungă în care răbdarea și puterea de a lupta sunt mai importante decât conflictul și frica de irelevanță”, a adăugat europarlamentarul.

De ce a părăsit USR

Dacian Cioloș susține că a luat decizia de a pleca din USR atunci când a înțeles că „șansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente” și i-a acuzat că pe foștii colegi din conducerea partidului că „a fost mai importantă revanșa simbolică”.

„Am trăit un lung șir de dezamăgiri provocate de frica enormă pe care unii dintre colegii mei o au față de dispariția politică. Eu cred că trăind în frică faci greșeli și vezi deformat realitatea. Frica schimbă oamenii și le justifică alegerile monstruoase. Eu am ales să nu las frica să îmi dicteze deciziile, chiar și cu prețul ieșirii din politică.

Suntem oameni trecători și societatea nu ar mai trebui să își lege toate speranțele de un lider politic. România și cetățenii săi trebuie să înțeleagă că vor fi aici și vor fi mai importanți decât orice președinte, premier sau ministru al cărui nume mai devreme sau mai târziu îl vor uita. Aceasta este lecția pe care eu am învățat-o în viață și în politică”, a precizat Dacian Cioloș.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW