Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Medicul Radu Zamfir, supraviețuitor al accidentului din Apuseni, numit consilier onorific al ministrului de Interne

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 14 decembrie 2019 Etichete: , , ,

Ministrul de Interne, Marcel Vela, l-a numit consilier onorific pe Radu Zamfir, medicul care a supraviețuit accidentului din Apuseni.

„Vă pot confirma acest lucru și vreau să vă spun că de fiecare dată când expertiza mea este utilă într-un loc, eu o pun la dispoziția sistemului de sănătate și a țării noastre”, a declarat dr. Radu Zamfir la Digi24.ro.

Radu Zamfir a fost numit în primăvară șef al Agenției Naționale de Transplant. El va continua să ocupe această funcție și are ca scop creșterea numărului de donatori pe timpul mandatului.

„În ultima lună am avut 10 donatori, e o creștere semnificativă. Sunt semne că lucrurile merg spre bine și dacă o ținem tot așa, putem să ajungem la 400 de pacienți într-un an, pe care îi poate oferi țara noastră”, spune aceasta, în luna aprilie 2019.

Chirurgul Zamfir a făcut parte din echipa medicală care s-a prăbușit în urmă cu cinci ani în Munții Apuseni. Este doctor în medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică și deține o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.

Accidentul din Munții Apuseni

În urmă cu cinci ani, un avion la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat în Munții Apuseni. În urma impactului, pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion au murit.

La bord se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu și patru medici: Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru și Sorin Ianceu.

Ei se îndreptau spre Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator care suferise un accident vascular celebral.

Familia Aurei Ion a încercat să își găsească dreptatea în justiție, dar acest lucru nu a fost posibil după clasarea dosarului Apuseni.

Pentru cei care vor citi rapid despre acest accident, vor găsi pe Wikipedia aceste rânduri:

“Analiza activității de căutare și salvare a victimelor accidentului, care activitate s-a desfășurat cu întârziere, a relevat o serie de deficiențe ale sistemului național responsabil de gestiunea unor situații de urgență, deficiențe printre care s-au numărat unele reglementări specifice sau proceduri, precum și comunicarea defectuoasă între instituțiile responsabile”.

Victor Ponta, care anunțase la un post de televiziune că toți cei aflați în avion sunt în viață, nu a avut nici o tresărire când au fost anunțate primele decese. STS nu a suferit vreun șoc, viața a mers mai departe pentru toți cei implicați.

Politic, USL se rupea la o lună după această dramă, Victor Ponta candida la prezidențiale, iar Crin Antonescu dispărea de pe scena politică șase luni mai târziu. Klaus Iohannis, cel propus să îi ia locul lui Radu Stroe în Guvernul USL, a fost scânteia care a dus la ruperea marii Uniuni Social Liberale. La sfârșitul anului, Iohannis devenea președintele României după ce îl bătea pe Victor Ponta la peste un milion de voturi distanță.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *