Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Medicii de la Spitalul Floreasca, implicați în mai multe scandaluri cu iz penal

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 11 ianuarie 2020 Etichete: , , , , , ,

Mai mulți medici de la Spitalul Floreasca au fost, de-a lungul timpului, în centrul mai multor scandaluri cu iz penal. Cel mai recent este cazul femeii care a murit la i săptămâna după ce a luat foc pe masa de operații. Ulterior mediatizării, medicul Mircea Beuran demis, iar procurorii au deschis o anchetă penală.

O pacientă de 66 de ani, bolnavă de cancer pancreatic, a ars pe masa de operație din cauza dezinfectantului folosit de către medicii care efectuau intervenția chirurgicală. Potrivit ministrului Sănătății, Victor Costache, biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator este avizat și este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii, nu pentru dezinfecția pacienților. La o săptămână după acest eveniment tragic, pacienta a murit.

Cazul a fost făcut public de către deputatul USR Emanuel Ungureanu  pe pagina sa de Facebook, Acesta susține că cel care a cauzat incendierea pacientei este chirurgul Beuran, care, din spusele asistentelor ar fi folosit greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor, astfel îmbibând câmpul operator de sub pacientă iar la contactul electrocauterului acestea ar fi luat foc.

Chirurgul Mircea Beuran a declarat că nu a fost în echipa de medici care s-a ocupat de pacienta care ar fi ars pe masa de operație de la Spitalul Floreasca de la începutul intervenției.

În urma rezultatului verificărilor  efectuate la Spitalul Floreasca în acest caz medicii care au fost în sala de operații la momentul incidentului au fost sancționați cu amenzi în valoare de 29.600 lei, iar șeful secției de chirurgie, Mircea Beuran, a fost demis din funcție.

Parchetul a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, a înregistrat un alt dosar penal referitor la un alt pacient care a suferit arsuri în timpul unei intervenții chirurgicale la Spitalul Floreasca, în luna martie 2019.

Medicul Ioan Lascăr, trimis în judecată în dosarul barocamerei nefuncționale

Fostul șef al Cinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Floreasca, Ioan Lascăr, a fost implicat, în anul 2015, după incidentul din Clubul Colectiv, într-o ancheta penală privind achiziția supraevaluat a barcocamerei.

În acest dosar, chirurgul Ioan Lascăr și alți șefi ai Spitalului Floreasca au fost acuzați de nefuncționarea unității de mari arși și de achiziționarea barocamerei la un preț de peste șase ori mai mare față de prețul de pe piață. Aceștia sunt acuzați că au semnat pentru aparatură care nu funcționa.

Acest corp al spitalului fusese gândit pentru „operaţii în caz de calamităţi cu arși şi accidente colective”, însă n-a fost pus în funcțiune decât în 2016. La momentul tragicului eveniment din Clubul Colectiv, unitatea ar fi trebuit să funcționeze.

Pacienții au fost transportați în alte spitale de unde au contactat infecții nosocomiale, iar părinților, ai căror copii au fost aduși la Spitalul Floreasca, li se spuneau că „Unitatea Modernă de Arși funcționează, dar acolo n-o să mai poată să-i vadă tot timpul”.

Cazul barocamerei se aflate pe rol, în curs judecată în prima instanta, la Tribunalul București. Dosarul a fost deschis după ce GSP a scris despre barocamera inaugurată, dar nefuncțională de la Spitalul Floreasca imediat după incendiul din Colectiv.

Medicul Șerban Brădișteanu, condamnat pentru favorizarea lui Adrian Năstase

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a încercat să se sinucidă în anul 2012, după ce polițiștii au venit la locuința sa pentru a îl încarcerat în urma condamnării la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. Năstase și-a provocat o rană în zona gâtului, a fost transportat la Spitalul Floreasca, fiind operat de medicul Șerban Brădișteanu.

După incident, medicul Brădișteanu a declarat că prezintă risc de infarct, fostul premier rămânând internat. Acesta împreună cu Gheorghe Dumitru, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, Nicolae Costea şi Marian Apostol, ofiţeri de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Capitalei, au fost acuzați de favorizarea infractorului în legătură directă cu fapte de corupție, fiind acuzați că prin atitudinea lor, au îngreunat executarea pedepsei de doi ani de închisoare aplicată de ÎCCJ fostului premier Adrian Năstase.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au luat hotărârea de a îl condamna pe medicul Șerban Brădișteanu la un an cu suspendare, decizia fiind definitivă.

 

Sursă foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW