Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Medicii de familie pot testa și persoanele care nu sunt înscrie în listele lor / Câți bani vor primi

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2022

Medicii de familie care vaccinează împotriva COVID-19 și au contract cu CNAS în acest sens pot opta să și administreze teste rapide pentru depistarea COVID-19, potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, transmis miercuri, 12 ianuarie.

„Medicii de familie care sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 pot opta pentru încheierea unui act adițional pentru activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană, în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2. Medicii de familie care nu sunt implicați în activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 și doresc să desfășoare activități de testare pot încheia un contract distinct cu casa de asigurări de sănătate”, arată sursa citată.

Doritorii se pot testa la orice medic de familie, cadrele medicale urmând să primească 50 de lei pentru fiecare persoană testată.

„Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.

Pentru activitatea de testare realizată, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validată ca serviciu prin raportarea informațiilor privind persoanele testate în Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoană și cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării. Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a actului adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare”, potrivit comunicatului citat.

Informațiile privind testarea trebuie raportate în Corona Forms.

„Testarea se realizează în cadrul cabinetelor medicale din asistența medicală primară sau în cadrul cabinetelor din centrele de permanență, iar informațiile privind persoanele testate sunt raportate în Corona Forms. În baza datelor transmise zilnic de CNAS referitoare la medicii de familie pentru care casele de asigurări de sănătate încheie contracte sau acte adiționale pentru activitatea de testare, STS va transmite un mesaj pe telefonul mobil care va conține  user-ul și parola de acces în Corona Forms ale fiecărui medic.

Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare”, precizează sursa.

Persoanele eligibile

CNAS punctează că persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare, care se încadrează în definițiile stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică. Acestea sunt publicate și actualizate periodic la adresa www.insp.gov.ro.

INSP a actualizat definițiile de caz marți, 11 ianuarie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW