Friday, August 19, 2022
Jurnalism corect


Medic român stabilit în Franța: Durata de izolare insuficientă poate fi dramatică, cu un al doilea val de morți

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 13 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Un medic român stabilit din Franța susține că pentru împiedicarea unui al doilea val de îmbolnăviri, „poate chiar mai mare” decât primul, depinde de câteva elemente importante, printre care apariția unui tratament și a unui vaccin.

Radu Lupescu este medic specializat în anestezie și terapie intensivă și președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, una dintre cele mai moderne clinici din Franța.

Medicul a prezentat elementele care pot combate al doilea val de epidemie de coronavirus care „poate fi chiar mai mare” decât primul.

 • 1. Tendința oamenilor de a nu mai respecta distanțarea socială, mai ales cu ocazia sărbătorilor. Durata măsurilor de izolare socială este importantă: dacă ne uităm la datele publicate despre epidemia de gripă spaniolă in diferite orașe americane, vedem că durata de izolare insuficientă poate fi dramatică, cu un al doilea val de morți.
 • 2. Imunitatea naturală. Pentru ca această epidemie să se oprească ar trebui ca în jur de 60% din populație să fie imunizată. Din păcate, după primul val de teste serologice vedem că mai puțin de 10% din populația regiunii in care trăiesc eu este imunizată. Deocamdată au fost făcute putine teste, dar informații (neconfirmate) date de un laborator din Lombardia susțin că, în acea regiune foarte grav afectată de epidemie, ar fi doar 15% testați pozitiv cu testul serologic. Dacă aceste date se confirmă, ar înseamna că suntem departe de numărul de oameni care ar trebui să fi fost in contact cu virusul pentru a opri epidemia. Asta mai înseamnă că fără vaccin sau tratament adecvat, imunitatea naturală va fi atinsă cu prețul unui număr important de morți.
 • 3. Apariția unui tratament și a unui vaccin. Dacă un vaccin nu este așteptat înainte de mai multe luni, totuşi, numărul mare al pacienților tratați poate să ne dea destul de rapid indicații asupra unui tratament eficace.

„Ce lecții putem trage din ce s-a întâmplat in acest (prim) val? In primul rând că țările care au detectat rapid și mult și au reactionat rapid cu măsuri de izolare socială (și in care s-a respectat) au mai puține cazuri. Țările care s-au bazat pe atingerea unei imunității naturale au o mortalitate ridicată”, a scris medicul pe Facebook.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW