Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Medic, despre creșterea numărului de cazuri de COVID-19: Variantele care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 30 iulie 2022

Persoanele care au reușit să evite infectarea cu COVID-19 în ultimii doi ani și, eventual, s-au și vaccinat împotriva SARS-CoV-2, încă riscă să se infecteze în această perioadă, din cauza tulpinilor „extrem de transmisibile”, a precizat sâmbătă, 30 iulie, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, doctorul Emilian Popovici.

Nu urmăresc să speriu pe nimeni, ci doresc doar să explic și să previn”, a scris medicul Emilian Popovici, sâmbătă, pe Facebook.

Acesta susține că, în ultima perioadă, printre miile de cazuri de COVID-19 raportate zilnic, persoanele, chiar și vaccinate, care nu s-au infectat în ultimii 2 ani cu COVID-19, ajung să intre în contact cu virusul.

De ce se întâmplă așa ? Se întâmplă pentru că variantele de SARS CoV 2 care circulă în prezent sunt extrem de transmisibile. Astfel dacă variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane in jurul lui), subvariantelor BA 4 și BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) și asta cred că explică tot”, a adăugat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Totodată, Emilian Popovici a subliniat că cele trei doze de vaccin anti-COVID previn într-o măsură importantă formele grave de boală.

Dacă vrem să limităm riscul de infecție cu dezvoltarea unei forme ușoare sau chiar medii de boală, atunci trebuie să apelăm la binecunoscutele măsuri, care nu cred că ne încurcă în petrecerea vacanței ci dimpotrivă, ajutându-ne să ne menținem sănătoși ne pot salva concediul”, a fost concluzia medicului.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW