Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Medic ATI de la Spitalul Colentina: Nu am înțeles ce a vrut să spună fostul ministru al Sănătății. Nimeni nu poate ascunde morții

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 20 aprilie 2021

Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina, susține că afirmațiile lui Vlad Voiculescu, referitoare la existenţa unor diferenţe între numărul real al deceselor cauzate de COVID și cel raportat, ar dăuna tuturor, precizând că „nimeni nu poate ascunde morții”.

Una peste alta, eu nu am înțeles ce a vrut să spună dl fost ministru(n.r. Vlad Voiculescu), nu a fost foarte clar în exprimare, dar ne-a făcut un foarte mare rău tuturor. Nu de alta, dar nimeni nu poate ascunde morții, iar despre metoda de raportarea putea să discute altfel”, a scris medicul Laura Zarafin, pe Facebook.

Medicul ATI a explicat și care este procedura în cazul raportării deceselor de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

Când moare un om, medicul de gardă ATI( pentru că de obicei in ATI se întâmplă asta pentru că este secția cu cazuri critice ) completează o mulțime de acte, întocmește epicriza de deces care conține toate informațiile despre evoluția pacientului, terapia aplicată, parametri ventilatori și rezultate ale analizelor. Pune apoi diagnosticele de deces, specificând cauza imediată a decesului precum și cauze antecedente și alte stări morbide importante”, a explicat medicul ATI.

Laura Zarafin susține că înregistrarea deceselor se face imediat și că nimeni nu poate interveni pentru a ascunde numărul real al morților de COVID-19.

Registratorul medical introduce apoi cardul de sănătate al omului care a decedat în sistem și se trec datele (nu numai decesul ci și nr foii de observație, CNP -ul pacientului și cod de caz de la DSP ). Ideea este că nu ai cum să nu înregistrezi vreun decedat, ba încă asta se întâmplă imediat. În plus toate documentele merg la medicină legală de unde medicul anatomopatolog eliberează certificatul constatator al decesului în care sunt înscrise cauzele, certificat cu care un membru al familiei merge la starea civilă, la primărie, unde se eliberează certificatul de deces”, a precizat medicul de la Spitalul Colentina.

Medicul a mai adăugat că pacienții care au, în momentul decesului, o afectare pulmonară de peste 75%, chiar dacă testul PCR este negativ, vor avea drept cauză a morții disfuncția respiratorie, ce apare în urma reacției sistemului imunitar la prezența virusului SARS-CoV-2.

Context

Fostul ministru al Sănătății a declarat, luni, că numărul de decese asociate COVID-19, raportat de către unitățile sanitare, este semnificativ mai mare decât cel înregistrat de Direcțiile de Sănătate Publică.

Vlad Voiculescu a precizat că a descoperit astfel de inadvertențe în cazul spitalelor Colentina și ROL 2.

Ulterior, conducerile celor două unități sanitare au transmis că afirmațiile fostului ministru nu ar avea o bază reală.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW