Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


Maya Teodoroiu, numită Agent guvernamental al României la CEDO/ Teodoroiu a fost judecător la CCR propus de PSD

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 5 septembrie 2019 Etichete: ,

Simona Maya Teodoroiu este noul Agent guvernamental al României la CEDO. Decizia  de numire a fost publicată joi, în Monitorul Oficial. Teodoroiu îl înlocuieşte pe Viorel Mocanu, eliberat din funcţie la cerere, în 21 august.

”Doamna Simona Maya Teodoroiu se numeşte în funcţia de secretar de stat, Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în decizia semnată de premierul Dăncilă, în baza unei propuneri făcute de MAE în data de 3 septembrie.

Maya Teodoroiu a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, iar în perioada februarie 2015 – iunie 2019 a fost judecător la Curtea Constituţională, propusă de PSD, ea preluând mandatul lui Tony Greblă.

Fostul agent guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), Viorel Mocanu, a fost eliberat din funcţie la cerere de premierul Viorica Dăncilă, în 21 august. Viorel Mocanu fusese numit în această funcţie în februarie 2019.

Cine este Maya Teodoroiu

Maya Teodoroiu a venit la Curtea Constituțională de la Ministerul Justiției, unde era secretar de stat. Ea a fost numită în 2015, pe restul de mandat lăsat liber în 2013 de Iulia Motoc. În locul Iuliei Motoc a fost numit inițial Toni Greblă care a fost nevoit să plece de la CCR, fiind reținut pentru fapte de corupție. În 2015, postul a fost preluat de Maya Teodoroiu, susținută de PSD.

La CCR ea a fost, printre altele, raportor în cazul asupra căruia Curtea a decis, în noiembrie 2018, că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători de la instanța supremă trebuie refăcute.

La Ministerul Justiției s-a ocupat, printre altele, de coordonarea activităţii de monitorizare şi raportare, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare și de coordonarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA).

În perioada februarie 2005 – mai 2012 a fost consilier juridic la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a coordonat programe finanțate de Banca Mondială și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

A fost de asemenea, între februarie 2001 și ianuarie 2005, director al Direcţiei Afaceri Europene şi Programe şi Secretar de stat în Ministerul Justiţiei. A participat la redactarea Tratatului de Aderare a României la UE și a fost coordonator al activităţii Ministerului Justiţiei în calitate de membru al Comisiei Naţionale pentru integrarea României în NATO.

Anerior, a fost expert guvernamental la Departamentul pentru Integrare Europeană al Guvernului României și Secretar I în Ministerul Afacerilor Externe.

În perioada iulie 2007 – noiembrie 2014 a fost membru al Consiliului Naţional de Integritate din partea PSD.

Foto: digi24

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW