Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Măsurile transmise de MAI pentru perioada Sărbătorilor: Polițiștii vor acționa zilnic cu aproape 300 de aparate radar

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, a transmis în cadrul unui comunicat de presă măsurile luate de autorități pentru perioada sărbătorilor.

„În conformitate cu Planul General de măsuri, aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, pentru a preveni producerea unor evenimente grave și pentru a asigura intervenția rapidă în situații de pericol pentru cetățeni, peste 23.000 de angajați ai MAI, în majoritate polițiști, jandarmi, pompieri, salvatori SMURD și polițiști de frontieră, vor fi de serviciu în fiecare zi pe timpul minivacanței.

Una dintre prioritățile efectivelor Ministerului Afacerilor Interne pentru aceste zile este asigurarea unui trafic fluent și în siguranță.

Începând de mâine, când cei mai mulți români care au decis să petreacă Sărbătorile departe de casă, vor pleca la drum, dispozitive complexe de polițiști vor fi mobilizate pe cele mai solicitate artere rutiere.

Poliția va transmite periodic recomandări pentru participanții la trafic, informări cu privire la starea drumurilor și eventualele rute ocolitoare.

Pe timpul minivacanței, zilnic, aproximativ 1.400 de polițiști rutieri vor fi în stradă în special în punctele cu risc crescut de producere a unor accidente și la orele cu trafic intens.

Pentru descurajarea șoferilor care, în ciuda pericolului, vor fi tentați să apese prea mult pedala de accelerație, atragem atenția că echipajele de poliție rutieră vor acționa zilnic cu aproximativ 300 de aparate radar.

De asemenea, polițiștii vor organiza acțiuni în trafic pentru depistarea șoferilor care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise.

Recomandăm conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă la volan și să nu pornească la drum înainte de a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă sau dacă nu au autovehiculul echipat corespunzător, mai ales în zonele pentru care meteorologii au emis avertizări de Cod Galben și Portocaliu.

Pentru siguranța deplasării, recomandăm șoferilor să evite călătoriile pe timp de noapte, de viscol sau ninsoare puternică.

Nu forțați intrarea pe drumuri închise sau cu restricții ori pe care este evident că deplasarea se va face cu dificultate și vă puteți pune în pericol.

Pe perioada minivacanței, aproape 14.300 de polițiști și jandarmi vor fi mobilizați în fiecare zi pentru a descuraja comportamentele antisociale și pentru a preveni și combate infracțiunile grave.

Patrulele de ordine publică vor fi prezente mai ales în locurile aglomerate, precum stațiunile turistice și spațiile unde se vor organiza evenimente publice.

O atenție deosebită va fi acordată lăcașurilor de cult unde se vor organiza slujbe religioase cu prilejul Crăciunului, mai ales cele unde se așteaptă un număr mare de persoane.

Pentru prevenirea evenimentelor care pot pune în pericol viața sau bunurile cetățenilor, de la începutul lunii, pompierii au desfășurat 2.120 de controale pe linia apărării împotriva incendiilor, cu prioritate la obiectivele la care se înregistrează aflux mare de persoane în astfel de perioade: unități de turism și agrement, târguri tematice specifice sezonului rece, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești.

Pompierii au oferit sprijin pentru rezolvarea pe loc a anumitor deficiențe, dar pentru nereguli grave, au aplicat amenzi în cuantum de peste 6,5 milioane de lei și aproximativ 6.200 de avertismente.

În această lună, pompierii au derulat aproape 2.000 de acțiuni de informare preventivă, astfel încât personalul obiectivelor cu aflux mare de persoane să cunoască măsurile care trebuie luate pentru evitarea diferitelor situații de urgență, precum și ce trebuie să facă în cazul producerii unui incendiu pentru limitarea pagubelor, dar mai ales pentru evitarea unor tragedii.

Pe parcursul minivacanței, vor fi de serviciu, în fiecare zi 5.000 de pompieri pentru gestionarea oricăror situații de urgență

Aproximativ 200 de jandarmi montani vor fi pregătiți zilnic să ofere ajutor turiștilor care s-ar putea afla în dificultate pe munte.

Pentru a nu se pune în pericol, recomandăm turiștilor să folosească echipament adecvat, să nu se aventureze pe trasee închise și să renunțe la excursii atunci când condițiile meteorologice sunt nefavorabile sau există risc de avalanșă.

Pentru că de Crăciun mulți români care lucrează în străinătate se întorc în țară, iar alții aleg să petreacă Sărbătorile peste hotare, conducerea MAI a cerut să fie luate măsuri suplimentare în această perioadă pentru asigurarea unui trafic fluent la granițe, dar și a unui control eficient și profesionist în punctele de trecere.

Recomandăm cetățenilor să consulte aplicația online de pe site-ul Poliției de Frontieră pentru a afla timpul mediu de așteptare din punctele rutiere de trecere a graniței. Astfel își pot configura traseul în funcție de punctul mai puțin aglomerat.”, a tranmis MAI.

foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW