Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Măsurile propuse de PSD pentru criza facturilor la energie și gaze

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 ianuarie 2022

Plafonarea prețurilor la energie și gaze cu până la 46%, reducerea TVA la 5% și creșterea plafoanelor de consum, astfel încât să se încadreze 90% din populație, sunt principalele măsuri pe care social-democrații le propun pentru gestionarea crizei din domeniul Energiei. 

Măsurile ar urma să fie introduse încă de la începutul lunii februarie și ar trebui să oprească creșterea prețurilor la energie și gaze și să ducă la scăderea imediată a facturilor pentru cetățeni, IMM-uri și instituții publice, susțin social-democrații.

Concret, se urmărește plafonarea prețurilor la energie – cu până la 45,05% – și gaze – cu până la 42% – până pe 1 mai 2022, iar TVA-ul să fie redus la 5%.

Social-democrații mai urmăresc să crească plafoanele de consum, la 500 de kw pentru energie și 400 de mc pentru gaze, astfel încât să se încadreze 90% din populație.

Compensarea facturilor ar urma să fie făcută dintr-un Fond alimentat din dividendele și supraimpozitarea companiilor din energie.

Astfel, ca exemplu, la un contract de 1,14 lei/kw, cu o cantitate de 200 de kw lunară, factura ar trebui să fie de 271 de lei. Măsurile propuse de social-democrați ar reduce costul acesteia la 140 de lei.

În cazul gazelor, la un preț de 0,7 lei/mc, cu o cantitate de 200 de mc pe lună, factura ar trebui să fie de 1.765 de lei, iar cu măsurile social-democraților, aceasta ar fi redusă la 636 de lei, susține sursa citată.

În cazul IMM-urilor, instituțiilor publice și al companiilor din infrastructură, ar urma să se aplice aceeași plafonare a prețurilor și a TVA-ului la 5%. Pentru cele care au deja contracte noi, acestea ar urma să fie restructurate în termen de 60 de zile la un nivel care să nu permită o marjă mai mare de 15% peste prețul pieței, la termenul de 31.12.2021.

Mai mult, în viziunea social-democraților, ar trebui introdusă o procedură de contestare care să conducă la suspendarea plăților datorate de consumator până la o decizie finală, iar toate facturile greșite ar trebui recalculate.

Menționăm că nu există niciun cost estimativ pentru impactul bugetar al măsurilor propuse de social-democrați, ce urmează să fie discutate în ședința coaliției PNL-PSD-UDMR de luni, începând cu ora 17:00.

Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW