Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Măsuri drastice pentru controlul urșilor în Covasna: 54 de urși vor fi împușcați până la finalul anului

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 24 septembrie 2024

Prefectul județului Covasna, Raduly Istvan, a anunțat marți, 24 septembrie, că 54 de urși vor fi împușcați până la finalul anului 2024.

Prefectul Raduly Istvan a anunțat că județului i s-a alocat o cotă de recoltare de 54 de exemplare pentru acest an și un număr similar pentru anul viitor. Până în prezent, asociațiile de vânători au solicitat autorizarea pentru împușcarea a 53 de urși, toate cererile fiind aprobate.

„A fost aprobată Legea 242 din 2024, care a completat Legea vânătorii 407/2006 şi care clar a stabilit care este numărul de urşi pe care putem să-i recoltăm în judeţul Covasna: 54 pentru anul 2024 şi tot 54 pentru anul 2025.

La nivelul judeţului Covasna sunt 34 de fonduri de vânătoare, care sunt gestionate de către 16 asociaţii de vânători, iar la ora actuală s-au depus cereri de către asociaţiile vânători pentru 53 de urşi din cei 54 ca să fie recoltaţi, împuşcaţi. Toate 53 au primit autorizaţie (…)

Am ajuns ca, pe lângă acele exemplare care ne creează probleme şi care încă din 2021 pe baza OG 81 puteau să fie recoltate după toată procedura premergătoare, acum avem clar stabilit un număr de 54 de exemplare, care este, dacă nu mă înşel, a doua sau a treia cotă a nivel naţional, după Harghita şi Mureş, a afirmat prefectul”, citat de Gândul.ro.

În luna iulie, Diana Maria, o proaspătă absolventă de liceu și iubitoare de drumeții, a fost ucisă de un urs pe o potecă montană din apropierea stațiunii Bușteni, iar un copil de 14 ani a fost atacat marţi, 24 septembire, de un urs în judeţul Argeş, pe Transfăgărăşan.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Cine este vinovat de moartea Dianei, tânăra ucisă de un urs în Bucegi

Sursa foto: Pixabay

Comentarii