Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Măsura susținută de premierul Ciucă în criza termoficării din București

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Într-o declarație făcută marți, 15 noiembrie, premierul Nicolae Ciucă a respins ideea ca executivul să acorde municipiului București un ajutor pentru acoperirea datoriei la termie, însă s-a arătat favorabil creșterii gradului de îndatorare a Primăriei Generale, astfel încât să poată achita restanța printr-un împrumut. 

În orice moment compania Termoenergetica, cea care asigură distribuția agentului termic în București, ar putea intra în insolvență din cauza unei datorii de circa 600 milioane lei pe care o înregistrează către principalul producător, Elcen, companie aflată în gestiunea Guvernului.

Sistemul de termoficare, principala soluție pentru încălzire, apă caldă și producere a energiei electrice în București, riscă să se prăbușească. Proiectul de înlocuire a a 212 km de conductă principală, pentru care Primăria Capitalei a încheiat contractele în urmă cu câteva zile ar reprezenta o gură de oxigen, însă abia peste câțiva ani.

Realitatea prezentului este însă apăsătoare. Cu toate că Primăria Capitalei a ajuns la zi cu plata subvenției, care pentru acest este calculată estimată în jur de 1,5 miliarde lei (circa 30% din veniturile municipalității), Termoenergetica nu poate achita întreaga datorie către Elcen. Este vorba despre circa 600 milioane lei, sumă care reprezintă pierderile de rețea.

Din punct de vedere oficial, Primăria lui Nicușor Dan nu recunoaște această datorie. Acest lucru nu înseamnă că nu există și că nu va trebui achitată de undeva. Principala problemă pe care o creează este legată de faptul că Elcen nu va putea achita către Transgaz banii pentru gazul natural furnizat.

Primarul cere sprijinul Guvernului

Nicușor Dan susține că ar recunoaște datoria și ar achita-o, însă Primăria Generală nu dispune de fonduri suficiente. Singura rezolvare ar putea veni de la Guvern, instituție care teoretic ar putea identifica fondurile necesare, însă care din punct de vedere politic este ostilă primarului general.

Guvernul îl trimite la bănci

Întrebat marți despre această problemă extrem de gravă cu care se confruntă municipiul București, premierul Nicolae Ciucă s-a declarat favorabil creșterii gradului de îndatorare pentru Primăria Generală, astfel încât să poată achita restanța printr-un împrumut.

„Este o problemă a autorității locale. PMB are în responsabilitate să rezolve această problemă. Eu încă de anul trecut l-am invitat pe domnul primar să prezinte la nivelul Guvernului un plan concret prin care să rezolvăm această problemă. Există două soluții: ridicăm plafonul de îndatorare sau dăm bani de la buget. Bani de la buget pentru o autoritate locală care putea până în acest moment să rezolve problema nu vom avea. Soluția este ridicarea plafonului.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Întrebat despre sprijinul politic al primarului Nicușor Dan, Nicolae Ciucă a replicat: „Nu eu i-am dat sprijinul politic, ci PNL”.

Marea problemă este legată de faptul că nici această măsură nu e clar dacă întrunește în acest moment consensul politic în coaliția de guvernare. Din informațiile Mainnews.ro, problema a fost discutată încă de anul trecut de Nicușor Dan cu Nicolae Ciucă, astfel încât un grup de lucru a creionat un proiect prin care Elcen ar fi fost transferată către Primăria Generală iar problema datoriei rezolvată.

Cu toate acestea, PSD s-a opus din considerente politice, astfel încât în proiectul de buget din acest an nu a fost prevăzută creșterea gradului de îndatorare a PMB. Potrivit informațiilor noastre, la acel moment Nicușor Dan a încercat chiar să obțină o întrevedere cu Marcel Ciolacu pentru a-l convinge, însă liderul social-democrat ar fi declinat invitația.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii