Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Măsura compensării preţului la carburanţi, prelungită

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni seară, 19 septembrie, ca măsura compensării preţului la carburanţi cu 50 de bani să mai rămână în vigoare încă trei luni, potrivit unor surse politice citate de News.ro. Măsura ar urma să fie aplicată atât pentru benzină, cât şi pentru motorină.

Impactul prelungirii măsurii este estimat la 175 de milioane de lei pe lună, conform surselor citate anterior.

Context

În urmă cu câteva zile, premierul Nicolae Ciucă declara despre această măsură că se va face o analiză asupra acesteia, iar abia apoi se va lua o decizie în coaliție.

Şeful Executivului a menționat atunci că „această măsură a funcţionat încă de a doua zi”, după ce Guvernul a luat decizia de a compensa prețul la carburanți.

„Acum trebuie să analizăm care sunt elementele de evoluţie a preţurilor la carburanţi, care este evoluţia preţului la petrol, pe piaţa internaţională. În funcţie de aceasta, vom lua decizia”, a afirma, în 16 septembrie, șeful PNL.

În același timp, zilele trecute, ministrul Energie, Virgil Popescu, nu estima o creştere foarte mare a preţului la motorină, după cum a afirmat după ședința de guvern de miercuri, 14 septembrie. În opinia sa, prețul nu va trece de 9 lei/litru.

„Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi (miercuri, 14 septembrie – n.red.) de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar, pentru că acciza se plăteşte la dolar. Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei sau se va menţine unde este acum.

Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi la nivelul Guvernului, iar apoi vom lua o decizie. O vom anunţa”, a precizat liberalul.

„Eu cred că nu va creşte peste 9 lei. Cred că pe unde este acum, acolo se va menţine”, a completat acesta.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW