Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Măsura compensării preţului la carburanţi, prelungită până la sfârșitul anului

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 29 septembrie 2022 Etichete: , , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a confirmat, în ședința de joi, 29 septembrie, că Guvernul a decis ca măsura compensării preţului la carburanţi cu 50 de bani/litru să mai rămână în vigoare încă trei luni. Adoptată la 1 iulie, aceasta ar fi urmat să expire la sfârșitul lunii septembrie. 

Șeful Executivului a menționat, la începutul ședinței de Guvern, că această măsură a avut efecte imediate, contribuind la scăderea prețului la combustibil.

„A fost o decizie care a produs efecte, am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care, desigur, produce efecte pe întreg lanțul și, în felul acesta, până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, a transmis Ciucă.

Potrivit unor surse citate de News.ro, liderii coaliției au decis într-o ședință de luni seară, 19 septembrie, ca măsura compensării preţului la carburanţi cu 50 de bani să mai rămână în vigoare încă trei luni – octombrie, noiembrie și decembrie.

Impactul prelungirii măsurii este estimat la 175 de milioane de lei pe lună, conform surselor citate anterior.

Măsura ar urma să fie aplicată atât pentru benzină, cât şi pentru motorină.

Amintim că, în urmă cu două săptămâni, ministrul Energiei nu estima o creştere foarte mare a preţului la motorină, după cum a afirmat după ședința de guvern de miercuri, 14 septembrie. În opinia sa, prețul nu va trece de 9 lei/litru.

„Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi (miercuri, 14 septembrie – n.red.) de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar, pentru că acciza se plăteşte la dolar. Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei sau se va menţine unde este acum”, sublinia oficialul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii