Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Mascații au descins la sediul Procuraturii din Republica Moldova. Procurorul general a fost reținut

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 5 octombrie 2021

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut marți, 5 octombrie, pentru 72 de ore, fiind urmărit penal într-un deschis ca urmare a unei plângeri depuse de deputatul PAS Lilian Carp, notează Jurnal.md

Mascații Serviciului de Informații și Securitate și Centrului Național Anticorupție au descins la sediul procuraturii chiar înainte ca Stoianoglo să susțină un brifieng de presă.

Mascații au descins la Procuratură

Consiliul Superior al Procurorilor a decis, într-o ședința extraordinară, că procurorul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună, va examina aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp în sesizarea depusă la CSP împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Ministrul justiției anunță suspendarea lui Stoianoglo

La scurt timp, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco a anunțat suspendarea lui Alexandr Stoianoglo și a adjuncților acestuia pe durata anchetei.

„Acum câteva minute în urmă am fost informat prin e-mail că procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. Cnform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, ”mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale. De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General”, a scris Sergiu Litvinenco, pe pagina sa de Facebook.

Lilian Carp reclamă implicarea lui Stoianoglo în dosarul „Laundromat”

Potrivit ZGD.md, Lilian Carp a depus pe 1 octombrie o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor în care reclamă presupusa implicare a lui Stoianoglo în celebra schemă „Laundromat”, prin care zeci de miliarde de dolari au fost spălate prin sistemul bancar din Republica Moldova.

„Modificarea cadrului legal ce a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. Deci, în procesul analizei cadrului legal modificat în perioada 2010 – 2014, pentru a facilita spălarea de bani din Republica Moldova, a fost stabilită o sintagmă inedită formată din 3 cuvinte, sintagma este „având efect suspensiv”. A fost introdusă ca amendament în lectura a doua la legea 190 din 2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care este în vigoare și în acest moment. Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, a căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, să deblocheze conturile, să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a declarat Carp în cadrul ședinței din 1 octombrie.

Într-o adresă transmisă Parlamentului în iunie 2021, Serviciul de Informații și Securitate arată că Veaceslav Platon, este beneficiarul unei companii offshore implicată în perioada 2010-2013 în schema „Laundromat”.

Platon , eliberat din închisoare de Stoianoglo

Numit la șefia Procuraturii Generale în noiembrie 2019 de Igor Dodon, șef al statului la momentul respectiv, Alexandr Stoianoglo nu s-a remarcat prin trimiteri în judecată sau dosare de răsunet, ci prin eliberarea unor condamnați notorii. Veaceslav Platon, care avea de ispășit o pedeapsă de 18 ani de închisoare, a fost eliberat în urma unei solicitări făcută de Alexandr Stoianoglo.

Ulterior, Platon l-a sprijinit pe Igor Dodon la alegerile parlamentare, Serviciul de Informații și Securitate descoperind o „fermă de trolli” finanțată de acesta.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW