Monday, July 15, 2024
Jurnalism corect


Masacrul de la Bucha se repetă la Izium: 440 de cadavre, găsite într-o groapă comună

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , ,

440 de cadavre într-o groapă comună au găsit autoritățile ucrainene într-o pădure din orașul Izium, oraș recucerit săptămâna aceasta de forțele armate ale Ucrainei. Descoperirile amintesc de ororile de la Bucha și Mariupol, care au făcut înconjurul lumii. 

The Guardian scrie că s-a găsit o pădure de pini nisipoasă presărată cu morminte. Cruci de lemn marcau locațiile. Un panou scris de mână scria: „Forțele armate ucrainene, 17 persoane, orașul Izium, [luați] de la morgă”. Câteva numere enumerate – 345, 347, 444. Alții nu aveau deloc inscripții.

Serhiy Bolvinov, investigatorul șef al poliției pentru regiunea Harkiv, a declarat că vor fi efectuate investigații criminalistice pe fiecare mormânt. Un proces de exhumări în masă va începe în scurt timp.

Oleh Kotenko, ombudsmanul Ucrainei pentru persoanele dispărute, a explicat că trupurile neînsuflețite ale soldaților ucraineni au fost luate într-o dubă de la morga locală și aruncate într-o groapă comună în saci negri.

Serghei Gorodko, rezident la Izium, a spus că printre sutele îngropate în morminte individuale se numără zeci de adulți și copii uciși într-un atac aerian rusesc asupra unui bloc de apartamente. El a spus că a scos unele persoane dintre dărâmături „cu propriile mele mâini”.

Zeci de blocuri de apartamente bombardate din centrul orașului Izium zac în paragină de-a lungul drumurilor acoperite cu moloz din ceea ce a fost una dintre cele mai înverșunate bătălii din acest război, care a dus la moartea a cel puțin 1.000 de oameni, potrivit oficialilor ucraineni.

Masacrul de la Bucha

Circumstanțele exacte în care au murit locuitorii nu au fost încă stabilite. În februarie și martie, trupele ruse au ucis peste 1.400 de oameni în regiunea Kiev, inclusiv în suburbia Bucha, în timpul încercării eșuate de a ocupa capitala ucraineană.

Au adunat, au interogat și au executat sute de civili. Majoritatea victimelor erau bărbați. Printre acestea se numărau și femeile șef de sate, care au fost împușcate și îngropate împreună cu familiile lor, iar părinții și copiii împușcați în timp ce încercau să conducă în siguranță.

Miercuri, 14 septembrie, orașul Izium – descris ca al doilea Mariupol din cauza bombardamentelor grele pe care le-a suferit – a fost vizitat de lumea din afară pentru prima dată după recucerire.

Armata rusă a ucis peste 20.000 de oameni în Mariupol, un oraș din sud-estul Mării Azov, potrivit Kievului. Trupele ruse au încercuit portul la începutul lunii martie și l-au bombardat sistematic până la jumătatea lunii mai, atacând de pe uscat, pe mare și pe aer.

Supraviețuitorii i-au îngropat pe cei dragi în morminte improvizate de lângă blocurile lor și în locurile de joacă pentru copii. Alții au fost lăsați îngropați în subsolurile și pivnițele blocurilor înalte pulverizate de atacurile rusești. Cadavrele au rămas acolo săptămâni întregi.

Federația Rusă a negat în repetate rânduri că vizează civili sau că a comis crime de război.

CITEȘTE ȘI: Șeful NATO: Contraofensiva Ucrainei, foarte eficientă, dar nu înseamnă sfârșitul războiului

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW