Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Masă de aer încărcată cu praf saharian, până vineri seară, deasupra României/ Unde vor fi cele mai mari concentraíi

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 februarie 2024 Etichete: , ,

Autoritățile naționale de mediu au anunțat joi că o masă de aer impregnată cu praf saharian va traversa România până vineri seara. Concentrațiile cele mai ridicate se vor înregistra în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, relatează news.ro.

”Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei”, a transmis, joi, Agentia Natională pentru Protecţia Mediului, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, datele furnizate de Administrația Națională de Meteorologie indică că cele mai mari concentrații de praf saharian vor fi înregistrate în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, iar în noaptea de 29 februarie spre 1 martie aceste particule în suspensie se vor asocia și cu ploi.

”Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice”, a declarat Vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Autorităţile de mediu mai anunţă că staţiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depăşire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunţată populaţiei.

Mai mult decât atât, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului precizează că datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, , NOx şi CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW