Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


Mărturii cutremurătoare din timpul audierilor din dosarul Colectiv: „L-am văzut pe fiul meu în imagini, a fost aruncat pe caldarâm”/”Am avut probleme cu trei bacterii din spital”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 7 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Joi au loc noi audieri în dosarul Colectiv aflat la Tribunalul București.  În dosar sunt judecați cei trei patroni ai clubului Colectiv (Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu), reprezentanții firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL (Daniela Niță și Cristian Niță) și pirotehniștii (Viorel Zaharia și Marian Moise). Persoanele juridice SC Colectiv Club SRL și SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost, de asemenea, trimise în judecată. Totodată, sunt judecați fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajați ai primăriei (Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc) și pompierii Antonina Radu și George Petrica Matei.

Procesul care trebuie să stabilească vinovații de producerea tragediei din 30 octombrie 2015 nu are, încă, o decizie, nici măcar măcar în primă instanță. Judecata a început cu mare dificultate, după luni de amânări. Deși, în ultimul an, procesul a înaintat și au fost audiate zeci de persoane, nu este, încă, clar, când se va încheia.

Miluță Fluieraș, supraviețuitor: Mi-au fost curățate rănile pe viu

Miluță Fluieraș este fotograf de evenimente și concerte și este unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv.

El a povestit în tribunal cum rănile arse care i-au afectat 24% din corp i-au fost curățate pe viu, fără anestezie.

„În urma incendiului am suferit arsuri pe 24% din corp. Am avut două operații majore, două amulatoriu, 42 de zile de spitalizare în total, 4 luni de recuperare, inclusiv asistență psihologică. Câteva luni a fost afectată motricitatea ambelor mâine, acum sunt recuperat 100%. Am avut dificultăți în a dormi. Nu am pierdut un loc de muncă, scăderea de venit a fost implicită concediului medical”, a spus Miluță Fluieraș, unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv.

Miluță a mai povestit că rănile provocate de arsuri i-au fost curățate pe viu, fără anestezie.

„Am leziuni inestetice la nivelul mâinilor, gâtului și a piciorului stâng. Fiind vizibile apar întrebări. Mă deranjează acest aspect pentru că dau explicații. Am purtat mănuși compresive un an și a trebuit să fiu ajutat la înlăturarea și punerea acestora. Sensibilitatea la soare există și trebuie să o evit”, a adăugat acesta.

Petre Ioana, mamei eroului din Colectiv: „A fost scos și aruncat pe caldarâm”

George Claudiu Petre este unul din tinerii care, în noaptea de 20 octombrie 2015, la numai 36 de ani, a murit în clubul Colectiv. Curajul său l-a costat viața întrucât el este unul din cei care a ieșit pe picioarele sale din club dar s-a întors de două ori înăuntru pentru a-și salva prietenii. La a treia încercare Claudiu s-a stins. Trupul lui neînsuflețit a fost găsit după mai bine de 36 de ore de către familie, la morgă.

Petre Ioana, mama eroului din Colectiv a povestit că l-a văzut pe fiul său în imaginile de la momentul intervenției, ținute patru ani departe de ochii opiniei publice dar și de ai procurorilor.

„Era unicul meu fiu, cu care locuiam împreună. Tatăl lui, soțul meu, a decedat în 2009. Aveam o relație foarte strânsă cu fiul meu. (…)L-am vazut cu spatele gol (în film) și nu era ajutat. A fost scos și aruncat pe caldarâm. Putea să calce pe cadavre dar nu a călcat, și-a ajutat semenii.(…) Din cauza durerii provocată de dispariția fiului meu am fost diagnosticată cu insufieciență cardiacă. Înainte aveam probleme doar cu tensiunea. La câteva luni a decedat și fratele meu, singurul meu sprijin.(…)Viața mea este între biserică și cimitir. Lumina fiului meu nu se stinge niciodată.”, a spus mama acestuia.

Victimă: Am avut probleme cu trei bacterii din spital

Una dintre victime a povestit în fața judecătorilor că în urma incendiului a rămas cu sechele iar acum se confruntă cu atacuri de panică. Mai mult, ar fi contactat trei bacterii din spital, una afectându-i plămânii

„Arăt că am deficit la mâna stângă și nu o pot îndoi complet. Am leziuni estetice iar cele de pe față sunt sensibile la soare și frig.

Arăt că am făcut psihoterapie, kinetoterapie, mi s-au dat antidepresive chiar din comă indusă. Nu am probleme în interacțiunea sociala. Am rămas  cu o stare de irascibilitate și atacuri de panică. Viața profesională a fost afectată pentru că trebuia să merg la kinetoterapie dar nu a implicat reducere de venituri.

Am avut probleme cu trei bacterii din spital dar au fost și arsuri ale căilor respiratorii care mi-au pus probleme. O bacterie a fost la nivel pulmonar, celelalte au fost găsite în secrețiile căilor respiratorii”, a mărturisit una din victime.

Victimă

O altă victimă a povestit că viața i-a fost extrem de afectată după incendiul din Colectiv. Aceasta spune că nu-și mai poate folosi mâinile cum trebuie si că este dependentă de ajutorul familiei.

„Am 70% capacitatea de muncă afectată. Am făcut și fac kinetoterapie și terapie psihologică, va trebui să fac asta câteva luni pe an, toată viata. Pentru tulburare de stres post-traumatic și episoade depresive am făcut tratament și fac în continuare. Am rămas cu sechele ireversibile la nivelul umerilor. Nu pot ridica mâinile asa cum trebuie, am răni din cauza operațiilor de prelevare pentru grefare. Am rămas cu leziuni estetice extinse la nivelul scalpului, brațelor, spatelui, mâinilor și antebrațelor. Vreo șase luni am luat calmante. Viața profesională a fost foarte afectată. Sunt dependentă de familie, m-au ajutat și mă ajută, a trebuit să renunț la locuința cu chirie și m-am mutat cu mama”, a spus unul dintre răniți.

„Nu era primul eveniment din Colectiv la care s-a folosit flacăra”

„Inițial trebuia concertul să se desfășoare în clubul Silver Church. Și să fie cu intrare. De partea de bilet/acces s-ar fi ocupat firma mea. În momentul în care au decis ca concertul sa aibă loc la Colectiv eu nu am mai avut un rol. Eu am discutat cu Bogdan Enache, toboșarul, chiar în acea zi și mi-a spus că totul e ok, că va fi foarte fain și o să aibă și flacără rece. Nu știam atunci ce înseamnă flacără rece fapt pentru care l-am întrebat dacă ați discutat cu Anastasescu (unul din patroni), pe care-l știam deoarece organizasem și eu concerte la Colectiv și despre care știam ca se interesa de toate detaliile mai ales că nu era primul eveniment la Colectiv la care s-a folosit flacără. Mi-a spus Enache că s-a discutat și că totul e ok. Nu am întrebat decât de flacăra rece. Nu știam că se vor folosi pirotehniști. De organizarea concertului la Colectiv nu știu cine s-a ocupat dar deduc că cei din trupă”, a spus, în sala de judecată, una dintre părțile civile din proces.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW