Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


„Marțea neagră” a urbanismului. Cum vor aleșii PSD și PNL să dea liber la betonarea spațiilor verzi

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 octombrie 2023

UPDATE: Președintele comisiei de administrație din Camera Deputaților, Marius Budăi, a pus punct dezbaterii, fără a supune la vot amendamentele.

Știrea inițială: 

Comisia de administrație din Camera Deputaților discută marți, 16 mai, proiectul de lege privind „Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor”. Față de forma inițială, transmisă de Guvern și aprobată tacit de Senat, PSD și PNL au depus mai multe amendamente prin care consiliile locale de sector pot aproba planuri urbanistice zonale, iar blocurile construite ilegal ar putea intra în legalitate. În același timp, o altă propunere ar permite proprietarilor de terenuri să schimbe destinația spațiilor verzi, fapt interzis de actuala lege.

Urbanismul în București funcționează în acest moment, în principal, după reglementările din anul 2000, cuprinse în Planul Urbanistic General, aprobat în acel an. Planurile urbanistice zonale ale sectoarelor 3, 5 și 6, care prevedeau betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și construirea de blocuri în zone cu case, au fost anulate definitiv în instanță. În schimb, PUZ-urile sectoarelor 2 și 4, la fel de nocive, au reintrat în vigoare, după ce ONG-urile care le-au contestat în instanță au pierdut procesele.

Practic, cine dorește să construiască pe un teren care nu este construibil în acel document, are nevoie de realizarea unui PUZ strict pentru construcția respectivă, care să fie apoi adoptat de Consiliul General. Înainte de toate însă documentul este analizat de o comisie de specialitate din Primăria Capitalei, condusă de profesorul Bogdan Sudițu.

Câteva zeci de astfel de PUZ-uri au fost depuse de dezvoltatorii imobiliari, însă toate au fost declarate ilegale. Deocamdată Nicușor Dan nu le-a pus pe ordinea de zi a Consiliului General cu propunere de respingere deoarece, conform informațiilor noastre, primarului general îi este teamă că votul ar putea fi favorabil.

Guvernul României a trimis, pe 7 aprilie, la Senat un proiect de lege privind „Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor”, având în vedere că România și-a asumat în PNRR reducerea cu circa 50% a termenelor de avizare-autorizare a construcţiilor

„Conform PNRR, Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor va corela, simplifica şi codifica într-un singur act normativ cel puţin 10 acte normative din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor. Totodată, România şi-a asumat prin PNRR reducerea cu cca. 50% a termenelor de avizare-autorizare a construcţiilor de către entităţile relevante, comparativ cu durata procesului la nivelul anului 2020, de la 270 zile la 135 de zile pentru întregul proces de avizare-autorizare a construcţiilor, astfel cum a fost analizat în raportul Băncii Mondiale, Doing Business Report”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege înaintat Senatului de către Guvern.

Inițiativa a fost discutată în luna mai de senatorii din Comisia de administrație, unde PSD și PNL au propus mai multe amendamente extrem de nocive, așa cum Main News a sesizat la vremea respectivă, însă au renunțat în urma reacțiilor publice.

Liber la betonarea spațiilor verzi

Acum, după ce a fost adoptat tacit de către Senat, proiectul de lege a ajuns la Camera Deputaților, forul decizional, iar partidele aflate la putere au revenit cu aceleași amendamente, notează publicația HotNews.ro, care a reușit să intre în posesia acestora:

  • Planurile Urbanistice Zonale care nu vizează monumentele istorice, zonele protejate sau terenuri care depășesc limita administrativă a unui sector să fie adoptate de Primăriile de Sector/ Consiliile locale, nu de Consiliul General, așa cum se întâmplă acum. Amendamente în acest sens au fost depuse de parlamentarii PSD, doi senatori PNL ( Nicoleta Pauliuc și Cristian-Augustin Niculescu-Tâgârlaș) și dezvoltatorii imobiliari (Asociația Investitorilor de Real Estate din România).
  • Eliminarea din Legea urbanismului a articolului: „Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire”
  • Dezvoltatorii imobiliari (AREI) propun un amendament similar: „Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire, prin excepție, este permisă inițierea de către autoritățile publice și aprobarea documentațiilor de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții care au fost edificate în baza unei autorizații de construire ce a fost ulterior anulată”.
  • Un amendament depus de PSD propune eliminarea interdicției de schimbare a destinației spațiilor verzi pentru terenurile private: „În conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, este interzisă schimbarea destinației terenurilor prevăzute ca spații verzi în documentațiile de urbanism, indiferent de regimul juridic al acestora, cu excepția corecției erorilor materiale din documentațiile anterioare”.

Nicușor Dan: Sunt amendamente care propun să nu mai existe justiție

„50% din ce se construiește în București este ilegal. (…) În baza PUZ-urilor ilegale s-au făcut investiții de 2-3 miliarde euro. Asta se întâmplă pentru că avem instituții care nu își fac datoria. Dezvoltatorii se agață de documentațiile ilegale. Sunt o serie de amendamente care propun să nu mai existe justiție. Cineva care și-a luat un certificat de urbanism să aibă siguranța că poate să își desfășoare investiția respectivă indiferent ce s-ar întâmpla. Asta anulează statul de drept din România”, a declarat primarul general, Nicușor Dan, în Comisia de administrație din Camera Deputaților.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW