Sunday, July 21, 2024
Jurnalism corect


Marşul Bucharest Pride 2024 se desfăşoară, sâmbătă, pe Calea Victoriei / Evenimentul este susţinut de 25 de ambasade

By news.ro , in Stirile zilei , at 29 iunie 2024

Marşul Bucharest Pride 2024 se desfăşoară, sâmbătă, începând cu ora 16.00, în Capitală, evenimentul dedicat comunităţii LGBTQIA+ fiind organizat de Asociaţia Accept. „Anul acesta, strigăm «We are ready! Suntem pregătiţi/pregătite/pregătitx!» pe 29 iunie, din faţa Guvernului până la Parlament”, arată descrierea evenimentului creat pe Facebook. Anul trecut, Asociaţia Accept a estimat că au fost la marş peste 25.000 de persoane.

Astfel, de la ora 16.00 la ora 17.00 se vor întâlni participanţii pe Calea Victoriei, la intersecţie cu Strada Gheorghe Manu şi trotuarele adiacente Căii Victoriei.

De la 17:00 la 19:00, traseul marşului va fi: intersecţie Piaţa Victoriei cu Calea Victoriei – Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – Bd. Naţiunile Unite – traversare Bd. Libertăţii – alveola Parc Izvor – Parc Izvor (orele 17.00 – 19.00). Traseul indicat anterior va fi parcurs pe carosabil, respectând toţi participanţii la marş şi îndrumările organizatorilor şi ale forţelor de ordine.

Finalul marului Bucharest Pride are loc în Parcul Izvor, între orele 19.00 şi 22.00.

Mai mult de 25.000 de oameni sunt aşteptaţi în stradă pentru a celebra diversitatea şi pentru a revendica drepturile comunităţii LGBTQIA+.

Încă din 2005, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-şi celebra identitatea, pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a-şi revendica drepturile. Bucharest Pride abordează nevoia urgentă de recunoaştere legală şi protecţie a tuturor familiilor LGBTQIA+ şi nevoia unei proceduri de recunoaştere juridică a genului pentru persoanele transgender şi va transmite un mesaj din partea societăţii: We are ready. Suntem pregătiţi pentru o Românie în care persoanele LGBTQIA+ şi familiile lor sunt văzute, recunoscute şi protejate. Adoptarea unor legi care să răspundă acestor nevoi reale nu mai suportă amânare”, conform descrierii evenimentului creat pe reţeaua de socializare.

„Iubirea este înnăscută, ura este învăţată. Cu toţii ştim să acceptăm, să existăm, să iubim, chiar dacă uneori avem nevoie de timp ca să-nvăţăm s-o arătăm. Faţă de noi înşine, dar şi faţă de ceilalţi. E un proces prin care o bună parte a societăţii a trecut deja. Pentru unii durează mai mult, pentru alţii mai puţin. Pe oamenii care şi l-au asumat şi care şi-au amintit că nu ura este cea care ne va ajuta să creştem împreună, ci iubirea şi înţelegerea faţă de ceilalţi, noi îi numim aliaţi. Şi le mulţumim. Suntem pregătiţi este despre noi toţi: persoane LGBTQIA+, familiile noastre, aliaţi ai comunităţii – oameni care zi de zi fac paşi către o lume mai primitoare, mai diversă, mai incluzivă. Cu toţii suntem, într-o formă sau alta, pregătiţi pentru iubire! Suntem doar în etape diferite de acceptare a acestui fapt.’’, a afirmat Florian-Mihail Păun, coordonatorul Bucharest Pride 2024, potrivit sursei citate.

Organizatorii menţionează şi o serie de informaţii importante şi îndeamnă participanţii să semnaleze voluntarilor, organizatorilor sau forţelor de ordine orice comportament abuziv sau violent atât din punct de vedere fizic, cât şi verbal. Consumul băuturilor alcoolice este strict interzis, mai spun ei.

„PRIDE-ul trebuie să fie un spaţiu sigur şi incluziv pentru toţi participanţii. În acest sens, nu sunt tolerate sub nicio formă mesaje rasiste, sexiste, xenofobe, islamofobe, antisemite, fatfobe, ableiste, homofobe, transfobe sau orice alt tip de discursuri instigatoare la ură. Ne bucurăm împreună de diversitate. Marşul reuneşte o comunitate diversă şi un număr semnificativ de susţinători ai comunităţii LGBTQIA+. La Bucharest PRIDE respectăm libertatea de exprimare şi opiniile tuturor participanţilor, încurajăm ca mesajele afişate să respecte toate identităţile persoanelor prezente, inclusiv intersecţionalitatea acestor identităţi şi toate minorităţile care ni se alătură”, mai spune sursa menţionată.

Organizatorii mai roagă participanţii să fie atenţi pentru siguranţa lor şi a celor din jur.

„În cazul în care în apropiere există un incident violent, vă rugăm să vă îndepărtaţi, să faceţi un cerc la distanţă în jurul incidentului, să scandaţi «FĂRĂ VIOLENŢĂ!». Păstraţi-vă calmul, nu fugiţi şi anunţaţi imediat organizatorii şi/sau forţele de ordine. Vă rugăm să menţineţi ordinea şi liniştea publică pe tot parcursul evenimentului şi să urmaţi instrucţiunile organizatorilor sau ale forţelor de ordine prezente”, adaugă organizatorii.

Ei mai precizează că este interzis accesul în Marşul Bucharest PRIDE cu: arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a evenimentului, substanţe psihoactive sau psihotrope interzise prin lege sau băuturi alcoolice cumpărate din afara evenimentului.

„Cel mai mult ne dorim un eveniment sigur pentru toţi. Astfel, vă rugăm să cooperaţi cu organizatorii şi reprezentanţii firmei de securitate pentru controlul bagajelor şi al genţilor, pentru a evita accesul în cadrul evenimentului cu materiale şi obiecte ce ar putea răni participanţii la eveniment şi să aveţi asupra voastră cartea de identitate”, conform sursei amintite.

25 de ambasade şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România susţin Bucharest Pride 2024

Un număr de 25 de membrii ai misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale din Bucureşti îşi exprimă public sprijinul pentru Bucharest Pride 2024. „Acest eveniment celebrează diversitatea, vizibilitatea, rezilienţa şi demnitatea comunităţii LGBTIQ+ din România”, arată un mesaj publicat pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Astfel, lista susţinătorilor este următoare:

Ambasada Australiei, Atena

Ambasada Austriei

Ambasada Belgiei în România

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti

Ambasada Canadei în România, Bulgaria şi Republica Moldova

Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti

Ambasada Republicii Chile în România

Ambasada Ciprului

Ambasada Danemarcei în România

Ambasada Republicii Finlanda în România

Ambasada Republicii Franceze în România

Ambasada Germaniei în România

Ambasada Greciei la Bucureşti

Ambasada Irlandei

Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România

Ambasada Mexicului în România

Ambasada Noii Zeelande în Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Moldova şi România

Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti

Ambasada Portugaliei la Bucureşti

Ambasada Republicii Slovenia în România

Ambasada Spaniei în România

Ambasada Suediei la Bucureşti

Ambasada Republicii Slovenia în România

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România

Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Zeci de mii de persoane au participat, anul trecut pe 4 aprilie, la Marşul Bucharest Pride 2023, eveniment al comunităţii LGBTQIA+ aflat la a 18-a ediţie şi organizat de către Asociaţia Accept. Printre aceştia s-a numărat şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti Andrew Noble. Oamenii au avut parcarte cu mesaje precum „Tradiţia noastră e iubirea”, „O nouă tradiţie: hormoni şi tranziţie”, „toate zodiile împotriva fascismului”, „Fără legi homofobe şi transfobe în Parlament”. Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Asociaţiei Accept la marş s-au strâns 25.000 de participanţi.

Pe 29 mai a.c., s-au împlinit 19 ani de la primul marş pride din istoria României.

Marşul Normalităţii ediţia 2024 are loc tot sâmbătă, de la ora 13.00, în Piaţa Victoriei.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW